View Single Post
Vechi 22.01.2026, 23:58:49
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Părinții Pustiei foloseau tehnologiile moderne ale epocii ?
Nici măcar cai nu foloseau pt deplasare, mergeau la pas, la toiag.

Cum să ajungi la asceză din internet ?
Mai ales că multe mănăstiri au biblioteci mari, pe care nu ai timp într-o viață să le citești dacă ai citi zilnic, și ei au și ascultări și slujbe.

Tu dacă butonezi din strană sau din altar, crezi că mai ești atent ?

Până și slujbele de priveghere se fac la candelă și lumânare, deci curentul electric iarăși ar trebui să fie opțional.

De fapt aduce zgomotul lumii și e cu gândul în lume, nu la slujbă, practic pleci din lume ca să ieși din ritmul lumii și să intrii în timpul Bisericii care e suspendat în afara grijilor.

Dacă e să o iei la fundamente, baze nu existau nici internet, curent electric, pt ce mai avem lumânări și candele, nici boxe, nici pianină sau alt instrument, la mănăstiri sigur nu.

Oamenii se deplasau pe jos deși ar fi avut și alte alternative, foarte rar coborau în lume și se întâmplau tot felul de ispite.
Si eu zic ca tine , sa nu stea pe tehnologie, ca doar de aia au plecat din lume, care acum e roaba trehnologiei.

Dar daca vreunul sta , eu unul personal nu il judec ca nu e inca un pacat bine stabilit cum e betia.

Ma intreb daca pentru pacate mai maeri i-as judeca , cum ar fi desfranarea betia in manastire de care vorbeati. Dar pe langa acelea ar mai fi si cele sufletesti, invidia, mandria , indiferenta.

Daca ar fi foarte extins acel pacat, cred ca as condamna pacatul in general, dar nu oamenii. Bineinteles daca nu l-as avea si eu. Cum pot cere unuia din Biserica sa nu stea pe net odata ce eu stau?

Oare nu imi va zice Domnul : "Fatarnice, scoate mai intai barna din ochiul tau, si vei vedea apoi deslusit sa o scoti din ochi fratelui tau"
Reply With Quote