View Single Post
Vechi 22.01.2026, 01:33:17
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Dar sa avem intelegere pentru cei care mai fac chestii moderne, pentru ca si noi le facem.

Daca pe mine m-a ajutat netul si convorbirea cu voi, de ce pe ei nu i-ar ajuta?
Părinții Pustiei foloseau tehnologiile moderne ale epocii ?
Nici măcar cai nu foloseau pt deplasare, mergeau la pas, la toiag.

Citat:
Ce drept am eu sa ii judec? Poate e doar o etapa de care au nevoie si mai tarziu ajung si la asceza. Poate asa ajuta alti oameni.
Cum să ajungi la asceză din internet ?
Mai ales că multe mănăstiri au biblioteci mari, pe care nu ai timp într-o viață să le citești dacă ai citi zilnic, și ei au și ascultări și slujbe.

Tu dacă butonezi din strană sau din altar, crezi că mai ești atent ?

Până și slujbele de priveghere se fac la candelă și lumânare, deci curentul electric iarăși ar trebui să fie opțional.

Citat:
Acela care sta in manastire pe telefon, e mult superior mie, care nu stau in manastire, nu ma rog decat mecanic sau sporadic, si stau si eu pe net.
De fapt aduce zgomotul lumii și e cu gândul în lume, nu la slujbă, practic pleci din lume ca să ieși din ritmul lumii și să intrii în timpul Bisericii care e suspendat în afara grijilor.

Citat:
E bine sa avem imaginea de anasamblu a Bisericii si scopul ei, ca sa nu ne cream false imagini care nu sunt definitia Bisericii , de genul manastirilor,calugarilor si chestii inaccesibile noua,pacatosilor.
Dacă e să o iei la fundamente, baze nu existau nici internet, curent electric, pt ce mai avem lumânări și candele, nici boxe, nici pianină sau alt instrument, la mănăstiri sigur nu.

Oamenii se deplasau pe jos deși ar fi avut și alte alternative, foarte rar coborau în lume și se întâmplau tot felul de ispite.