View Single Post
Vechi 20.01.2026, 11:07:12
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Ficțiune, de acord, dar nu pură, ci bazată pe o bună cunoaștere a mediului monahal, din care a extras niște alunecări ori căderi, poate adunându-le pe toate la un loc, cu scopul de a trezi conștiințe și a îndrepta.
Era în interbelic atunci când morala publică era praf și erau bordeluri în unele orașe.

Oricum el a brodat niște ficțiuni pe ce a auzit și pe ce i se părea lui, așa e și acum o femeie care se semnează cu Mihaela Ion și a scris tot felul de ficțiuni aberante despre călugări.

Citat:
Căderi de felul acela au fost întotdeauna în monahism, iar ca dovadă stau chiar canoanele care le punctează și condamnă, în strădania de a le îndrepta. N-ar fi avut ce să corecteze, dacă ele n-ar fi existat.
Hai să fim serioși nu cred că beau bere în centrul vechi monahii și cântau pe lăutărească echivalentul epocii.

Citat:
Ispite au fost mereu, doar că sub aspecte diferite, în vremea noastră ele fiind poate mult mai contagioase datorită mediului online – la care monahii ar trebui să renunțe de bunăvoie, în opinia mea; ca și la TV.
În mod normal internetul nu are ce căuta la mănăstire, mirenii stau pe net în loc să fie atenți la atmosfera de evlavie, pe călugări îi poate conduce la grave căderi.

Citat:
În plus, s-a ajuns la paradoxul ca mânăstirile să aibă lipsă de oameni care să le întrețină (când chemarea lor lăuntrică ar trebui să creeze obști de rugăciune), încât s-a creat categoria "personalului monahal" – adică salariați ai unei instituții. Or, faptul ăsta (salarizarea) anulează practic chiar unul dintre cele trei voturi monahale, al sărăciei. Nu că s-ar îmbogăți ei cu acel venit minim din care jumătate îl dau la stăreție, însă este suficient ca să atragă destui inși fără vocație.
Asta cred și eu că s-a ajuns la căutarea de întreținători de mănăstiri și atunci se acceptă orice sau se fac călugări pe repede înainte, nu știu dacă toți sunt salariați sau doar cei care creează ceva pictură, rucodelie bisericească.

Unii au pensii de la ocupația din lume.