View Single Post
Vechi 19.12.2025, 08:28:59
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit Litera Yod

32. Litera Yod a intrat și a spus: „Făuritor al lumii! Ar fi bine ca să creezi lumea prin mine,
deoarece numele Tău Sfânt începe cu mine”. Creatorul a răspuns: „Este suficient că tu ești
inscripționat cu numele Meu, în Mine, că toate aspirațiile tale sunt îndreptate spre Mine și
nu ar trebui să fi dezrădăconată de acestea”.

Deoarece Yod este prima literă a numelui Creatorului HaVaYaH (Yod-Hey-Vav-Hey), începutul
revelării Creatorului către creaturile Sale, primul grad al Luminii Superioare, litera Yod susține
că dacă lumea ar fi creată cu proprietățile sale, atunci lumii i s-ar garanta completa corectare.
Totuși, Creatorul a obiectat. După cum deja s-a afirmat, întrebările literelor și răspunsurile
Creatorului, semnifică jocul Acestuia cu fiecare literă, în care întrebările literelor sunt MAN și
răspunsurile Creatorului sunt MAD sub forma Luminii Superioare.
Astfel că, spunându-i lui Yod, „Este suficient”, Creatorul a explicat astfel crearea restricției – că
Luminii îi este permisă doar coborârea până la nivelul său și nu mai departe. Iar această
restricție este fixată în numele Creatorului Shadday (Shin-Dalet-Yod). După ce Yod a început să
răspândească marea Lumină, Creatorul a oprit-o, interzicând împrăștierea ei la litera Tav, ci doar
la Shin (după cum a fost spus anterior, în pct. 25). El i-a spus: „Destul acum și nu răspîndi mai
departe. Altfel nu vei fi capabilă să rămâi la nesfârșit în numele Meu HaVaYaH.”
După cum au spus înțelepții: „Numele Meu nu este pronunțat precum este scris. Pentru că este
HaVaYaH, dar este pronunțat Adonay” (Talmud, Pesahim, 50). Într-adevăr, numele HaVaYaH nu
este supus schimbării, precum este scris: „Pentru că Eu, Domnul (HaVaYaH), nu Mă schimb”
(Malachi, 3:6); deoarece corupția și corecția sa, se nasc în zilele existenței lumii, adică acele
schimbări constante vin. De aceea, până la sfârșitul corecției, Creatorul este numit Adonay,
deoarece acest nume este supus schimbării și nu HaVaYaH, care nu poate fi modificat niciodată.
Și totuși, în viitor, după sfârșitul corecției, HaVaYaH se va pronunta la fel cum se scrie. De
aceea, Creatorul a spus: „Dacă văd vreo vină sau ceva rău în tine, vei fi îndepărtată din Numele
Meu, deoarece Numele Meu, HaVaYaH, nu poate conține ceva flawed sau corectat – nici
corupție, nici corecție. Și acesta este motivul pentru care lumea nu poate fi creată prin
proprietățile tale”. Sunt trei grade în litera Yod a numelui: HaVaYaH: în Sfira Hochma a ZA, în
Hochma de AVI și în Hochma de Arich Anpin, numită „înțelepciunea ascunsă”.
HaVaYaH începe cu un punct, care apoi se transformă în Yod. Ulterior, Yod (Ohr Hochma) se
dispersează către laturi și în jos și se transformă în litera Dalet, care este formată dintr-o linie
acoperiș orizontal, care indică proprietatea Bina-Ima (milă, Hassadim, grosime). Cînd Ohr
Hassadim oprește răspândirea în grosime, Ohr Hochma o începe în jos, sub forma unei linii
verticale. Acesta este piciorul literei Dalet, proprietatea lui Hochma-Aba.
Proprietatea comună pentru AVI este desemnată de litera Dalet. AVI dă naștere lui ZA, desemnat
de litera Vav în interiorul lui Dalet și eventual generează forme ale literei Hey. Deci, cererea lui
ZA (Vav) de a primi de la AVI le constrânge să-și unească proprietățile lui Hochma (linia
verticală) și Hassadim (linia orizontală), cu ajutorul literei Yod. Ulterior, AVI primește Lumina
de la Yod și o transferă la ZA.

Ecranul cu dorințele lui Malchut este numit „un punct”, deoarece coliziunea dintre ecran și
Lumina ce vine, generează Lumina ce se Întoarce. Și deoarece Lumina primită, întotdeauna e
formată din zece Lumini, ecranul este numit „zece puncte”.Yod desemnează răspândirea de Nekudot în interiorul Partzuf-ului Keter, de la Lumina lui
Hochma în jos, în timp ce Vav semnifică răspândirea de Nekudot în interorul Partzuf-ului
Hochma. Totuși, nu există nici un semn în HaVaYaH care să indice difuzia Luminii în Keter.
Intrarea sau ieșirea literei Yod într-un cuvânt, semnifică fie prezența, fie absența Luminii lui
Hochma. Există patru tipuri de corecție:

1. Primul Ibur – concepția unui stadiu mic al ZON. Acesta este un stadiu spiritual absolut
pasiv, unde litera Yod pătrunde cuvântul Ohr (Lumină) și îl transformă în Avir (aer),
devenind VAK al Partzuf-ului.

2. Litera Yod părăsește cuvântul Avir, care se retransformă în Ohr: Lumina lui Hochma intră
în VAK al Partzuf-ului;

3. Al doilea Ibur – concepția stadiului Gadlut al ZON: AHP de Bina urcă de la ZON la Bina
și GE de ZON se înalță cu ele, deoarece erau împreună în stadiul Katnut, definit ca și
concepția lui GE de ZON;

4. Difuzia Luminii lui Hochma.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote