Ideea e sa nu ajungi sa nu vezi padurea din cauza copacilor.
Biserica nu e un scop in sine .
Prin chiar definitia ei, ea este doar trupul lui Hristos, continuatoarea operei Lui de mantuire.
Dar Capul ei este El. Biserica fara Hristos, fara Centrul ei, este un non sens.
Dar ce ai omule? Cine te-a contrazis? A zis cineva ca Biserica e fara Hristos , ca se pune ea insasi pe primul plan ?
Eu, eu m-am contrazis. Caci intrebandu-ma daca Biserica continua Cuvantul lui Hristos, pun astfel separatie intre Hristos si Biserica, incerc sa la separ, ca sa inteleg de ce sunt asa diferite.
Au fost incercari de explicare a Cuvantului Evanghelic la multi sfinti parinti.
Ba chiar in fata ciumei ereticilor, a aparut si recomandarea ca nimeni sa nu interprezteze de capul sau scriptura , ci doar sa asculte de interpretarile sfintilor parinti.
Dar iarasi aceasta recomandare nu trebuie absolutizata. Relatia lui Hristos este personala cu fiecare dintre noi .
Nimeni nu poate asculta de om, daca nu asculta inainte de Hristos.
Si nimeni, nici un sfant parinte nu a reusit sa se ridice macar la varful degetului limpezimii si atractiei, Cuvantului dumnezeiesc.
Hai sa zicem totusi ca sfantul Ioan Gura de aur, a reusit sa mai faca sa adie putin parfumul scripturii, macar prin stilul sau, simplu si la inima.
Dar fiecare fapta buna din pateric, fiecare fapta de dragoste, a fost ca bucuria revederii cu Hristos.
Caci El zice in marinimia Sa : "Cine crede in Mine , va face si el faptele mele , ba inca va face si fapte mai mari decat Mine"
Deci Biserica duce si ea cum poate Cuvantul dumnezeiesc, caci nu il poate explica , nu il poate circumscrie, si nici macar nu il poate reproduce (limbajul omului fiind intortochiat si pretentios)
Singurul lucru care se cere de la ea este dragostea de Hrisots, caci eu nu imi pot imagina vreun sfant in pustie care sa stea macar si un ceas in picioare sa se roage, rugaciunile de dimineata asa ca noi , (care credem ca daca le am zis ne am facut datoria) , nimeni nu poate face poerformanta (fizica sau duhovniceasca) , daca nu este patruns prin interior ca o metafizica de Hristos.
Cine se lupta contra carnii, cade rapus de ea.
Cine insa dispretuieste carnea , ca avand privirea fermecata de Stapanul, acela nu isi mai baga in seama neputintele, caci nu mai are timp de ele.
Hristos este Cuvantul, Biserica este trupul Sau, si asa cum trupul ia nastere de la Dumnezeu, asa si Biserica ia lumina de la Capul Sau.
Last edited by iustin_dumitru; 04.12.2025 at 01:18:44.
|