View Single Post
Vechi 02.12.2025, 01:29:08
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

[quote]
Botezul, concluzia mea din studiu indelulg, doar ne adauga un fel de antena prin care devenim receptoare, daca suntem buni si ne incadram in parametrii ceruti pentru a fi luati in seama, nimic altceva. si chiar si asa, cu mare semn de intrebare, in nici un caz "ne este dat"

Am vrea noi!...para malaiata in gura lui Natafleata!

[\QUOTE]

Eu imi faceam probleme cand am inceput threadul asta ca as fi prea rebel, dar vad ca nu e cazul.

Chiar daca as dori sa inteleg cum s-a ajuns de la cuvantul lui Iisus Hristos rostit de El si consemnat de evanghelisti, la Biserica , care pare ceva total diferit , adica nu ne vorbeste in cuvinte simple dar pline de intelesuri desavarsite ca si Evanghelia, cu toate acestea recunosc rolul Bisericii pentru cateva clarificari care le-a adus dupa inaltarea Domnului , si unul din aceastea e chiar Botezul.

Hristos a lasat printre ultiumele porunci apostolilor sa mearga sa boteze in numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh, introducand pentru prima oara botezul oamenilor in numele Treimii.

Iar Biserica primara a lasat ritualul Botezului cu etapele lui ,scufundare de 3 ori, ungere apoi cu mir, lepadarea de satana si unirea cu Hristos,toate acetsea savarsite de preoti ca urmasi ai apostoloilor, la randul lor prin transmiterea harului prin punerea mainilor.

Iar apoi a fost clarificata si dogma ca aceasta e o cale obligatorie de transmitere a harului Duhului Sfant.
Faptul ca ulterior cel botezat poate pacatui sau se poatre rataci, nu contravine puterii dobandite la Botez ci este doar vina lui si a nasilor(parintii duhovnicesti)

Dar nu exista o alta cale de dobandire a harului, de aceea e unica Biserica primara ,mai tarziu orotodoxa si catolica .Nu se poate trezi oricine altul ca a dobandit nu stiu cum harul , si nici nu poate intelege deplin Cuvantul scripturii fara acest har.

Eu doar ma mir de ce a lasat Dumnezeu asa,ca totul sa depinda de putina apa, dar nu contest asta, pentru ca initial mi s-a parut singura cale posibila de a consfinti credinta noilor credinciosi,prin acest botez,care avea radacini adanci in istorie.

Asa intra harul in noi, iar prin fapte il pastram sau il pierdem
Reply With Quote