View Single Post
Vechi 28.10.2025, 23:21:44
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit MAMA ISI IMPRUMUTA HAINELE FIICEI SALE Pt. IV

Sunt două feluri de podoabe pe care fiica Malchut le primește de la mama sa Bina: prima este
Ohr Hochma (Ohr Haya, Lumina lui GAR), Lumina perfecțiunii, care dăruiește și care
împărtășește Kli-ului proprietatea de perfecțiune cu care acesta este umplut, Lumina pe Malchut
o primește de la Ima (Mama Cerească), care se află între Peh și Chazeh al Partzuf AA, deasupra
lui Parsa. A doua podoabă este Ohr Neshama, care încă arată imperfecțiunea, deoarece este
primit de la mama inferioară, Partzuf de Tvuna, ce stă între Chazeh și Tabur de AA, sub Parsa.
Bineînțeles că, pentru a primi Lumina, Malchut trebuie să se înalțe la nivelul corespunzător. Cu
alte cuvinte, ea trebuie să-și schimbe proprietățile, astfel încât să fie capabilă să primească, să
merite acea Lumină.

Când Malchut urcă la Tvuna și își primește podoabele de la Tvuna, această înfrumusețare este
încă imperfectă, pentru că Malchut rămâne cu o „întrebare” (fără lumina lui Hochma), așa cum
Tvuna a fost înainte de înălțarea MAN. Aceasta înseamnă că pentru a atinge perfecțiunea,
Malchut încă are nevoie să primească still MAN de la cei aflați mai jos, numiți „soții lui Israel”.
În acest stadiu, cei inferiori, numiți „drepți” sau „soții lui Israel”, primesc Lumina de la YA, care
urcă YESHS = Israel-Saba.

Totuși, când Malchut urcă încă un grad, până la locul Mamei Cerești, Bina, deasupra Chazeh de
AA și acolo primește podoabele sale de la Ima și nu de la Tvuna, atunci aceste podoabe sunt
perfecte, pentru că ele conțin Ohr Haya; nu mai există nici o „întrebare” în ea, pentru că ea
devine masculină, dăruind Kli și soții lui Israel primesc de la ea.
Și toți soții lui Israel apar înaintea ei și primesc Lumina de la ea. Iar Malchut este numit
STĂPÂN (ebraică – Adon). Malchut cea obișnuită, este numită dupa numele feminin al
Creatorului Adonay (stăpână) sau ADNI, în timp ce, în acest stadiu ea este numită după numele
Adon (stăpân).

Și aceasta este astfel, deoarece Malchut nu mai are vreo întrebare, pentru că MAN nu mai este
înălțat din interiorul ei, atât timp căt ea a atins perfecțiunea (Lumina lui Haya) și prin urmare este
numită „soț” sau stăpân (Adon). De aceea, profetul a spus: „IATĂ ARCA LEGĂMÂNTULUI,
STĂPÂNUL (Adon) ÎNTREGULUI” (Yehoshua, 3:11). Malchut este numită „Arca”, pentru că
ZA, care îi dăruiește, este numit „Legământ”. The Zohar numește pe Malchut ca fiind „Stăpânul
întregului pământ” sau „soț”.

Ca rezultat, litera Hey în cuvântul MA (Mem-Hey), semnificând esența feminină, părăsește pe
Malchut, deoarece litera Hey semnifică prezența unei întrebări în Malchut, adică absența lui Ohr
Hochma, în timp ce Ohr Hochma aduce cunoașterea absolută, toate întrebările dispar și împreună cu ele și litera Hey. Litera Yod se înalță în locul lui Hey și Malchut își însușește numele MI,
precum Ima, ce semnifică primirea de către Malchut, a numelui Elokim, precum numele Ima.

18. Israel primește ultimele litere (ELEH) de Sus, de la Bina în jos către acel loc, adică în
Malchut, care acum este numită MI, ca și numele Bina. Eu rostesc literele ELEH și întregul
meu suflet plânge astfel încât să primească ELEH de la Bina în casa lui Elokim, care este
Malchut. Astfel ca Malchut să fie numită Elokim, precum Bina este numită Elokim. Cum le
pot primi? „Cu cântece vesele de laudă, în glasul Torei și mese sărbătorești (Tehilim, 42:4).
Rabbi Elazar a spus: „Tăcerea mea a ridicat Templul de Sus, care este Bina și Templul de
jos, care este, Malchut. Oamenii spun: ‘Un cuvânt valorează o monedă de aur (ebraică –
Sela), dar tăcerea valorează două monezi’. Astfel, vorbele „un cuvânt valorează o monedă
de aur”, inseamnă că eu am vorbit și am ajuns să regret asta. Tăcerea, tăcerea mea,
valorează de două ori mai mult, pentru că cele două lumi, Bina și Malchut, au fost create de
această tăcere. Pentru că dacă eu nu păstram tăcerea (vezi art.11), eu nu aș fi atins unitatea
ambelor lumi”.

După ce Hey a părăsit MA și Yod a urcat în locul său, formând astfel MI, Israel a ridicat
ULTIMELE LITERE ELEH la Malchut prin înălțarea MAN. După cum am explicat deja, în
Katnut, ELEH ale Celui Superior, au căzut la GE al celui inferior. De aceea, ele se referă
deasemenea, la cel inferior în Gadlut. Pentru că atunci când B-ZA-M = ELEH al Celui Superior,
se înorc la Rosh, ele ridică astfel GE al celui inferior. Cel inferior dobândește în acest mod ELEH
al Celui Superior și Lumina cu care s-au umplut în stadiul lor prezent de Gadlut.
Pentru ca să se egalizeze cu cel inferior și să intre în stadiul Katnut, Cel Superior face deliberat
Tzimtzum Bet în AHP-ul său. Și la conectarea cu cel de jos, Cel Superior se întoarce la stadiul
Gadlut și transmite Lumina către acea parte a celui inferior, care au ocupat-o amândoi în stadiul
Katnut.

Acest scenariu este similar cu acela în care o persoană bună și puternică se alătură unor oameni
vicioși și se conectează cu aceștia, pretinzând a fi ca ei. Și când un asemenea contact este stabilit
între ei, el începe să-i corecteze, încet, încet, exact prin intermediul conexiunii ce a fost anterior
formată între ei.

Fiecare Partzuf în stadiul de micime, este divizat în două părți: GE și AHP. Totuși, din moment
ce acolo este un „stâlp” de Partzufim între lumea noastră și Creator, există o conexiune între ei,
prin intermediul părților comune ale celui superior și celui inferior. Tocmai pentru că acolo este
o parte a Celui Superior, în cel inferior, acesta poate primi tărie de Sus, prin această proprietate
comună și poate urca independent la Însuși Creatorul.

Fiecare Superior care cade la cel inferior, își completează Kelim până la zece Sfirot: AHP cade la
GE al celui inferior și împreună formează zece Sfirot, din moment ce stau la același nivel. În
schimb, AHP al celui inferior, cade în GE al următorului inferior și tot așa.Până la urmă, în Gadlut, când GE ale Celui Superior primesc tăria de a-și atașa propriile AHP și
să le înalțe, GE al celui inferior urcă împreună cu AHP, precum se alăturaseră jos. De aceea,
odată cu înălțarea, GE al celui inferior continuă să fie alături de AHP al Celui Superior și
împreună formează un Partzuf cu zece Sfirot.

EU ROSTESC LITERELE ELEH: Israel (acela ce dorește să primească proprietățile Creatorului)
înalță MAN (rugăciunea) pentru a primi în Malchut, Lumina lui Gadlut (pentru autocorecție) cu
ajutorul literelor ELEH, Ima-Bina. Aceasta se dobândește prin rugaciunea făcută lângă Poarta
Lacrimilor, după care nimeni nu se întoarce cu mâinile goale, cu alte cuvinte, după înălțarea
MAN, ELEH coboară de la AVI la Malchut, casa lui Elokim. Aceasta deoarece, după primirea
ELEH, Malchut însăși primește numele Elokim, precum Ima.

UN CUVÂNT VALOREAZĂ O MONEDĂ DE AUR, DAR TĂCEREA VALOREAZĂ DOUĂ
MONEZI: cuvintele (acțiuni spirituale) lui Rabbi Elazar (Partzuf-ul spiritual al acelui nume)
Malchut la Tvuna, sub Chazeh de AA, unde încă nu este Lumina lui Hochma, care desemnează
prezența unei întrebări în Malchut, o cerere pentru Ohr Hochma. Și este numită „aur” (ebraică –
Sela, o monedă de aur), pentru că acesta este numele lui Malchut.

Totuși, tăcerea lui Rabbi Elazar i-a permis lui Rabbi Shimon să reveleze Ohr Haya prin ridicarea
lui Malchut la Mama Cerească, după care ambele lumi au fot simultan create, pentru că lumea
inferioară Malchut, a fost creată împreună cu Lumea Superioară, Bina, despre care Zohar spune:
TĂCEREA VALOREAZĂ DE DOUĂ ORI (două lumi) MAI MULT.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote