View Single Post
Vechi 17.10.2025, 08:43:47
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit Cine a creat acestea - (din eliyahu - ilie)

11. Rabbi Shimon a spus: „Elazar, fiul meu, dezvăluie secretul ceresc, de care păstratorii
acestei lumi, nu știu nimic”. Rabbi Elazar a rămas tăcut. Rabbi Shimon a plâns, a făcut o
pauză și apoi a spus: „Elazar, ce este ELEH? Dacă spui că sunt precum stelele și semnele zodiacale (destin), nu sunt ele tot timpul vizibile (ca și semnele schimbătoare ale
destinului)? Și în MA, care este în Malchut, ele au fost create după cum este scris: ’Prin
cuvântul Creatorului, unde cerurile au fost făcute’ (Tehilim, 33:6), adică Cerurile au fost
făcute de Malchut, numită cuvântul Creatorului. Și dacă ELEH vorbește despre secrete
ascunse, atunci nu ar mai fi nevoie să scriem ELEH, pentru că stelele și semnele destinului
sunt vizibile tuturor (cuvântul ELEH (ACESTA), ne spune că ceva este clar)”.

Rabbi Elazar nu a dezvăluit primirea Luminii de către primul stadiu Gadlut (Ohr Neshama) și
Rabbi Shimon a dorit să reveleze modul în care Lumina este primită de către al doilea stadiu
Gadlut (Ohr Haya). De aceea, el l-a rugat pe Rabbi Elazar să vorbească și să dezvăluie modul in
care poate fi dobândită Ohr Neshama, care este ascunsă oamenilor printr-o taină cerească, pentru
că această Lumină nu a fost încă revelată omenirii și Rabbi Shimon o dezvăluie aici.
Adevărul este că, deși au existat cei care au atins Lumina lui Haya, nici unul dintre aceștia nu a
putut explica în detaliu, calea pe care a urmat-o, nici unul nu a putut-o revela întregii omeniri.

Aceasta deoarece, a înțelege înseamna a dobândi, a urca până la acel grad și acest lucru depinde
doar de propriul efort al omului. În timp ce au fost mulți oameni în fiecare generație, ce au atins
nivelul ELEH, revelarea acestuia omenirii, necesită un nivel chiar mai înalt și o permisiune
specială a Creatorului (vezi articolul Condițiile dezvăluirii Secretelor Înțelepciunii Cabalei.

Rabbi Shimon l-a întrebat ce înseamnă ELEH, ce lucruri noi ne spune Tora prin cuvintele:
MI BARAH ELEH (CINE A CREAT TOATE ACESTEA), unde cuvântul ELEH desemnează
ZON. Până la urmă, dacă se vorbește despre stele si semnele zodiacale – adică despre noroc, care
semnifică Lumina lui VAK al stadiului înălțat, atunci ce este atât de special în asta? De fapt, ZON
poate primi această Lumină în fiecare zi a săptămânii. Nu este nimic extraordinar în această
menționare separată a lui MI – CINE A CREAT TOATE ACESTEA.

(Cineva ar putea spune că această Lumină este constantă, pentru că doar Lumina lui VAK este
constant prezentă în ZON, dar nu și GAR. Și doar ca rezultat al MAN, poate ZON primi Lumina
lui VAK al înălțatului stadiu, Lumina lui Neshama. Răspunsul stă în faptul că Lumina poate fi
primită în orice moment, chiar și în zilele săptămânii, în timpul rugaciunii de dimineață. Totuși,
el încă nu înțelege de ce acestea au fost create în MA. Până la urmă, Lumina nu se referă la Bina,
ci la ZON al lumii Atzilut, numit MA, și le părăsește, după cum este scris PRIN CUVÂNTUL
CREATORULUI, unde Creatorul ZA și cuvântul Său este Malchut.)

12. Totuși, acest secret a fost revelat în altă zi, atunci când eu mă aflam pe țărmul mării.
Profetul Eliyahu a venit la mine și mi-a spus: „Rabbi, cunoști semnificația cuvintelor MI
BARAH ELEH – CINE A CREAT ACESTEA?” Am răspuns:”Acestea sunt Cerurile și
forțele, muncile Creatorului, spre care ‚Când eu privesc Cerurile Tale, munca mâinilor
Tale’ (Tehilim, 8:4), și ‚O DUMNEZEULE! Domnul nostru! Ce glorios este numele Tău pe
tot cuprinsul pământului!’” (Tehilim, 8:10).

13. El mi-a răspuns: „Rabbi, Creatorul a revelat Consiliului Ceresc, ceea ce era tăinuit. Și
iată: Când cea mai mare Taină dintre toate câte sunt, a dorit să se reveleze pe Sine, El a făcut un singur punct, care Malchut și s-a ridicat până la Gândul Lui, adică în Bina,
aceasta însemnând că Malchut s-a înălțat și s-a contopit cu Bina. În ea, El a format toate
creaturile și tot în ea a confirmat toate legile”.
Atik este primul Partzuf și Rosh al lumii Atzilut. Și este denumit cel mai tainic și secret dintre
toate Partzufim, iar numele său—Atik (provenit din cuvântul Ne’etak – izolat, de neatins)
certifică acest lucru. Nimeni nu poate atinge acest Partzuf în sine, proprietățile sale, dar putem
dobândi modul în care ne pare a fi: Atik se diminuează deliberat și se modifică într-un asemenea
mod încât cel inferior să poată atinge forma exterioară (proprietățile sale) în care i se înfățișează,
dar nu și Atik însuși.

În cuvintele Zohar-lui, când Atik a dorit să se reveleze lumilor, deși este un Partzuf ce acționează
în concordanță cu legile primei restricții, „el s-a înveștmântat” (un Partzuf exterior care
acționează în concordanță cu legile celei de a doua restricție) față de cel inferior, astfel încât să îi
permită să îl perceapă și să-l atingă.

Este o enormă diferență între proprietățile organelor senzoriale care percep senzațiile primei și
celei de a doua restricție. Precum omul se naște în lumea noastră fără organe senzoriale care să
perceapă lumile spirituale, acesta fiind motivul pe care noi nu le putem percepe, tot astfel este și
Partzuf care este corectat în condițiile muncii spirituale, la nivelul celei de a doua restricție
incapabil să accepte Lumina care coboară în concordanță cu legea primei restricții. O distincție
similară există între Partzuf Atik și celelalte Partzufim ale lumii Atzilut și ale lumilor BYA.

Pentru a fi conectat cu cel inferior, Atik a înălțat Malchut al Rosh de AA, în interiorul lui Rosh al
lui AA inferior, până sus la Sfira Hochma. Ca rezultat, Sfirot Bina și ZON al Rosh de AA, simte
de la Rosh al AA până la Guf. Până la urmă, Malchut s-a înălțat de la Peh până la Eynaim și a stat
în Rosh în locul lui Bina, acolo unde Bina și ZON au părăsit Rosh. Guf (corpul) începe după
Malchut de Rosh (dupa decizia asupra modului de acționare), indiferent unde se află.

Și iată cum cineva ar trebui să înțeleagă asta: Sfirot ale Rosh sunt gândurile și dorințele privitoare
la care, Partzuf, proprietățile interioare ale omului (omul însuși) iau decizii despre modul în care
pot fi folosite cu scopul de a avansa, cât mai mult posibil, către scopul creației. Faptul că Sfirot
Bina și ZON au părăsit Rosh al AA, înseamnă că Partzuf AA nu poate lua nici o decizie în ceea ce
le privește, datorită lipsei ecranului peste ele. Acesta este motivul pentru care ele simt în Guf,
înafara lui Rosh.

De aceea, rolul care le rămâne, este doar de a primi Lumina de la Rosh, la fel cum este primită de
toate Sefirot ale Guf. Cu alte cuvinte, ele primesc Lumina care este acceptată de ecranul Sfiroturilor Keter și Hochma, care au rămas în Rosh. Omul își restricționează deliberat folosirea
dorințelor și utilizează doar acele dorințe cu care poate lucra de dragul Creatorului.

Prin urmare, când Malchut s-a înălțat și a stat sub Sfira Hochma, Hochma, a devenit precum
partea masculină (dăruind, împlinind), și totodată Malchut a devenit precum partea feminină a lui (primind). Și din moment ce Malchut a luat locul lui Bina (numit „gând”), Malchut și-a asumat
numele „gând”, din moment ce acum, este Malchut care face un Zivug și primește Ohr Hochma.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote