View Single Post
Vechi 14.10.2025, 03:42:29
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit Cine a creat acestea?

7. La început, Rabi Elazar a dezvăluit: „Ridicați-vă ochii și vedeți CINE A CREAT
TOATE ACESTEA” (Yeshayahu, 40:26). Ridicați-vă ochii, către ce loc? Către locul în care
toți ochii depind de El. Și cine este El? El este acela care deschide ochii, Malchut de Rosh de
Arich Anpin. Și vei vedea că acel Atik este ascuns și în el se află răspunsul la întrebarea:

CINE A CREAT ACESTEA? CINE? MI, ZAT de Bina, cel mai Înalt Hotar al Paradisului
Divin și totul depinde de El. Și deoarece întrebarea se află în El și El este ascuns, El este
numit MI. Pentru ca MI este ca atunci când este pusă întrebarea „Cine?”, pentru că nu
există întrebari dincolo de El. Întrebarea apare doar la Cel Mai Înalt hotar al Cerului.

La început Rabbi Elazar a dezvăluit: Ridicați-vă ochii și priviți cine a creat toate acestea.” Către
ce loc să ridicați ochii? Către locul în care toți ochii depind de El. Și cine este El? El este acela
care deschide ochii. Și acolo veți ști. Este acel Atik ascuns, în interiorul căruia se află întrebarea:
cine a creat acestea? Și cine este El? MI = cine. El este denumit de hotarul Paradisului Ceresc,
acolo unde totul îi aparține Lui. Din moment ce acolo se află o întrebare și El se află pe o cale
tainică și nu se revelează, El este numit MI. Și pentru că nu există nici o întrebare Mai Sus, acest
hotar al Cerului este numit MI.

În limba ebraică, cuvântul MI semnifică întrebarea „Cine?” și totodată prepoziția „din”. Din
moment ce Cabala ne vorbește despre proprietățile rădăcinilor lumii noastre, un obiect spiritual
poate câteodată revela o întreagă gamă de asocieri, proprietăți și categorii. În același mod, aici
cuvântul MI este o parte a cuvântului ElohIM, unde ultimele două litere formează cuvântul MI.
Totuși, în același timp, ele poartă o varietate de comenzi și semnificații.Rabbi Elazar dorește să explice cum au fost create Cerul și Pământul.

Bineînțeles că la fel ca
întreaga Tora, Zohar se referă doar la grade spirituale și categorii și nu are legătură cu explicații
despre originea fizică și dezvoltarea în lumea noastră. Mai mult, este imposibil sa înțelegem
adevărata origine și dezvoltarea lumii noastre, fără să atingem lumea spirituală. Totuși, indiferent
de ceea ce dobândește omul, el este incapabil să transmită această atingere celorlalți. De aceea,
chiar și după ce atinge întreaga esență a originii naturii noastre și a acțiunilor sale, el tot va fi
incapabil să descrie aceasta într-o formă care să fie înțeleasă de ceilalți.

Cerul și Pământul formează cele șapte zile ale Creației—ZON al lumii Atzilut. Totuși, dacă este o
parte din Atzilut, atunci de ce este descris ca BARAH (creeat, de la cuvântul Bria) și nu ATZIL
(emanat, de la cuvântul Atzilut)? Și totuși, exact aici se află oportunitatea de a ne deschide ochii,
către procesul creației.

Rosh (cap) de AA are doar Keter și Hochma. Malchut stă mai jos de ochi, sub Sfira Hochma și
aceasta este numită “deschiderea ochilor.” Până la urma, doar când ea se deschide, Lumina
Hochma trece spre ea, de la Rosh de AA către toate Partzufim ale lumii Atzilut.

De aceea se spune că privirea ar trebui ridicată CĂTRE LOCUL DE CARE DEPIND TOȚI
OCHII, pentru că Lumina Hochma poate umple toate Partzufim ale lumii Atzilut doar atunci
când Malchut se deschide în Rosh de AA. De aceea, întregul secret al deschiderii se află în
Malchut. Lumina Hochma (Lumina Înțelepciunii) este Lumina ochilor. Ea iese din ochi și doar în
această Lumină poate omul vedea.

Cuvântul BARAH înseamnă BAR (dincolo de), adică înafara lumii Atzilut. Aceasta deoarece
însăși Bina a ieșit afară din Rosh de AA și s-a făcut mai mică, înafara lui Rosh de AA, dând
naștere exact lui BARAH (crearea lui) ZON.

În limba ebraică, fiecare noțiune are multiple posibile nume ce determină o acțiune specifică ce
are loc. Aici, nașterea lui ZON a avut loc prin ieșirea lui Bina și coborârea nivelului său; de
aceea, nașterea lui ZON este numită BARAH, de la cuvântul BAR – înafară (gradului cuiva).

Întreaga creație constă din doar zece Sfirot. Totuși, din moment ce fiecare Sfira include pe toate
celelalte și din moment ce toate sunt interconectate, fiecare lume, grad sau Sfira include
proprietățile tuturor celorlalte și constă din părțile lor.

De aceea, fiecare Sfira constă în Keter,
Hochma, Bina, ZA și Malchut, fiecare dintre acestea fiind compuse din cinci părți. Cu totul, 5 x 5
x 5 = 125 Sfirot sau trepte ale scării care ne separă de Creator (cea mai Înaltă).
Proprietatea lui Bina nu este să primească Lumina Hochma. Totuși, pentru a transmite Lumina
Hochma lui ZA și Malchut, care doresc să o primească de dragul Creatorului, din moment ce
primirea Luminii Hochma este scopul creației, Bina alocă în sine o anumită parte numită ZAT de
Bina sau YESHSUT, care primește Lumina Hochma de la Partzuf Hochma și o transmite lui
ZON. Principala parte, însăși Bina, este numită GAR de Bina. Partea din Bina care primește
Lumina Hochma este numită ZAT de Bina.

De aceea, dacă Bina iese din Rosh și cade în Guf, așa cum se întâmplă în cea de-a doua restricție,
acest lucru nu are vreun efect asupra lui Bina, pentru că ea nu suferă de lipsa Luminii Hochma, ca și cum nu ar fi părăsit niciodată Rosh. Aceasta se referă doar la partea Superioară din Bina,
GAR de Bina, care nu are nici o dorință pentru Hochma. Această parte este numită AVI și se
întinde de la Peh (gură), în jos până la Chazeh (piept) al AA
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote