View Single Post
Vechi 08.07.2025, 18:37:15
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Continuăm incursiunea….

Desigur,este in continuare un subiect controversat și cu siguranță o mare blasfemie din punct de vedere teologic creștin, să emiți asemenea ipoteze.

Dar pe mine niciodată nu m-a interesat să mă integrez in confortul unei Dogme care să le lege pe toate într-o unitate doar aparentă și coerentă pentru a crea o “poveste” vândută de milenii ca soluție universală .

Eu mă apropii atât voluntar cât și indirect de niște atitudini exclusiv monoteiste asupra lui Dumnezeu similare cu iudaismul și islamul,dar parțial și cu martorii lui Iehova, însă mă interesează deasemenea și atitudinea hristocentrica, însă fără a implică aparatul teologic trinitar care, deși este unul profund spiritual și esoteric, regăsibil in aproape toate religiile nonabrahamice ,mi se pare artificial inclusiv în creștinism.

Adică sincretismul, deși poate adăuga elemente viabile din punct de vedere teologic in unele tradiții și religiile, amestecate intervenționist, nu-mi plac.

Prefer varianta originală din fiecare,nu un amestec fabricat.

Iar dacă vorbim strict de Iisus Hristos, păi trebuie să înțelegem,in primul rând cine a fost el că persoană umană, reală,iar despre asta am discutat în topicul “Istoricitatea lui Iisus…”.

După care ne interesează și cine este Iisus cel din cadrul Creștinismului,cel din noul testament,și desigur cel dezvoltat de Biserică in ultimii 2000 de ani.

Și nu în ultimul rând ne interesează cine este egregorul Iisus Hristos,dar deja aici intrăm pe ale ape, și nu putem naviga pe acestea în acest topic.

Pentru creștini,este extrem de simplu, fiindcă se raportează doar la Iisus cel identificat cu Dumnezeu, parte din Trinitate și au rezolvat problema.

Aceștia au creat egregorul Iisus Hristos.

Bun,hai că încerc să nu derapez spre această direcție.

Însă una este un egregor creat de oameni și alta este entitatea care a creat Omul.

De foarte multe ori Iisus Hristos este într-un conflict cu YHWH.

Mai jos avem un dialog foarte interesant, probabil majoritatea îl știți.

Începe așa:

Ioan 8:25, 44 VDC
[25] „Cine ești Tu?”, I-au zis ei. Isus le-a răspuns: „Ceea ce de la început vă spun că sunt.

Avem o primă distincție între Tatăl lui Iisus și Tatăl Evreilor.

Ioan 8:38 VDC
[38] Eu spun ce am văzut la Tatăl Meu și voi faceți ce ați auzit de la tatăl vostru.”

Primul răspuns al evreilor este Tatăl pe linie fizică:

Ioan 8:39 VDC
[39] „Tatăl nostru”, I-au răspuns ei, „este Avraam.” Isus le-a zis: „Dacă ați fi copii ai lui Avraam, ați face faptele lui Avraam.

Al doilea răspuns al evreilor este pe linie spirituală.

Ioan 8:41 VDC
[41] Voi faceți faptele tatălui vostru.” Ei I-au zis: „Noi nu suntem copii născuți din curvie; avem un singur Tată: pe Dumnezeu.”

Deci sunt născuți din Avraam că linie de sânge și din Dumnezeu ca linie spirituală.

În continuare Iisus spune că Dumnezeu , adică Tatăl lui nu este Tatăl evreilor cu diavolul este…

Ioan 8:42, 44 VDC
[42] Isus le-a zis: „Dacă ar fi Dumnezeu Tatăl vostru, M-ați iubi și pe Mine, căci Eu am ieșit și vin de la Dumnezeu; n-am venit de la Mine Însumi, ci El M-a trimis.
[44] Voi aveți de tată pe diavolul și vreți să împliniți poftele tatălui vostru.

Însă totuși o drege după, spunând că Tatăl lui este cel despre care evreii spun că este Dumnezeul lor.

Ioan 8:54 VDC
[54] Isus a răspuns: „Dacă Mă slăvesc Eu Însumi, slava Mea nu este nimic; Tatăl Meu Mă slăvește, El, despre care voi ziceți că este Dumnezeul vostru,

Totuși putem deduce că nu are o atitudine foarte părintească sau frățească, fiindcă fiind evreu și el se află sub incidența legilor Tatălui adică YHWH.

Iar dacă el este una cu YHWH sau chiar YHWH incarnat pe pământ,de ce ar critica tocmai Legile pe care El însuși le-a dat .

Plus că El și-a ales evreii că popor,de ce ar spune despre ei că au că tata pe Satan,și s-ar purta așa de aspru cu copiii lui.

Mereu Iisus se debarasează,spune “Legea voastră”,”dumnzeul vostru” etc.

Mereu el este diferit de ei, deși era și el evreu și tatăl lui ar fi și tatăl evreilor dacă ne referim la YHWH.

Foarte greu de înțeles acesta atitudine condescendenta.

Rămâne doar sa speculăm că Iisus are alt Tată sau că are o problemă cu Tati?

Cine a avut o problemă cu Dumnezeu?

Tot un Fiu al lui cu siguranță.

Uitați un pasaj interesant:

Apocalipsa 22:16 VDC
[16] Eu, Isus, am trimis pe îngerul Meu să vă adeverească aceste lucruri pentru Biserici. Eu sunt Rădăcina și Sămânța lui David, LUCEAFĂRUL STRĂLUCITOR de DIMINEAȚĂ . ”

Pun pariu că mulți nu ați dat atenție acestui pasaj.

Cine este LUCEAFĂRUL STRĂLUCITOR de DIMINEAȚĂ?

Isaia 14:12 VDC
[12] Cum ai căzut din cer, LUCEAFĂR STRĂLUCITOR, FIU AL ZORILOR! Cum ai fost doborât la pământ, tu, BIRUITORUL NEAMURILOR!

Luca 10:18 VDC
[18] Isus le-a zis: „Am VĂZUT pe SATANA CĂZÂND ca un FULGER din CER.

Meditam puțin asupra…..Și revenim….