Citat:
În prealabil postat de Nietzsche
Prietene eu am în curte 15 pisici și zece câini, luați/ate de pe străzi abandonati/e. Și ce sa fac sa urmez sfatul unchiasului ortodox sa le las de capul lor? Ca asa sunt cele sălbatice? Voi chiar nu aveți pic de demnitate frate? Pe bune, chiar așa sunt ortodocșii fără pic de milă față de creația lui Dumnezeu? Sa fiți voi bine ca restul nu contează! Sa băgați în voi carne și lactate iar animale ce nu au fost tranșate sa se descurce. Mi-e sila de voi, cum ar putea un zeu sa fie cu voi, e imposibil! Afla ca eu nu renunț la a salva animale, am chiar un măgăruș salvat care mi-a făcut viata mai frumoasa decât toți oamenii pe care i-am cunoscut pana acum. Sa va dea Dumnezeu după inimă, asa ca să fiu în ton cu credința voastră! Amin.
|
Dragă Nietzsche, nu găsesc o contradicție între iubirea ta de animale și cea a Sfântului Serafim de Sarov, însă acolo era vorba de animale sălbatice, în vreme ce tu ajuți animale domestice. În timp ce binele primelor înseamnă să fie ajutate/lăsate să-și ducă viața în sălbăticie, cele din urmă sunt dependente de noi – creștinește este să le oferim cel puțin hrană și adăpost.
Dar chestinea raporturilor om-animal domestic este una mai complexă, mai ales în zilele noastre, iar echilibrul uneori nu e ușor de aflat. Și asta din cauză că lăuntric suntem dezechilibrați. Unii "iubesc" animalele în detrimentul oamenilor, mizantropia făcându-i să-i respingă pe cei din urmă, ori să prefere compania unui animal uneori ca substitut pentru copiii pe care nu se pot decide să-i facă și crească, pentru că cel animalul se mulțumește cu mult mai puțin.
Nu te pripi în a te dezgusta de oameni – ești și tu unul dintre ei, cu bune și cu rele – sau de creștini la modul general, chiar dacă noi de multe ori nu ne ridicăm la nivelul principiilor pe care le clamăm, între care mila, blândețea ori iubirea.
Biblia ne învață că pe om l-a lăsat Dumnezeu stăpân peste animale. Dar dacă Dumnezeu este stăpân peste noi și peste toată Creația, atunci omul trebuie să învețe de la El cum să stăpânească – să fie ca un părinte iubitor pentru cele care-i sunt supuse. Cu milă, cu dragoste, cu atenție, chiar comunicare. În conformitate cu realitatea lucrurilor, însă, adică tratând animalul ca pe animal, nu umanizându-l.