View Single Post
Vechi 01.05.2025, 00:58:06
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Mă văd sa continui tot eu,din moment ce nu a intervenit nimeni,pe un subiect extrem de important și complicat, ce-i drept,greu de abordat și înțeles.

Însă mă simt "străfulgerat" de o inspirație, așa in deșertăciunile mele perpetue.

Eu când vorbesc despre Dumnezeu, apai vorbesc doar despre DUMNEZEU, și când vorbesc despre materie, vorbesc doar despre MATERIE.

Însă a înțelege raportul dintre cele două necesită o "știință",o capacitate pe care momentan noi nu o avem.

Putem vorbi despre materie îndumnezeită, despre energiile lui Dumnezeu care lucrează în lume,dar nu despre manifestarea totală și rațională a lui Dumnezeu.

Tocmai asta este MAREA SI IMENSA suferință dintre teologia ortodoxă și cea catolică/protestantă.

Catolicismul a încercat o sistematizare a teologiei,o înțelegere rațională și materială a lui Dumnezeu,la fel că și protestantismul.

Mai ales cel din urmă are impresia că doar printr-o carte fizică și o credință rațională poate avea acces la Dumnezeu.

Iar Biserica Catolică are impresia că poate guverna pe pământ în numele lui Dumnezeu.

Ei bine Biserica Ortodoxă nu face așa ceva, și nu a făcut niciodată, tocmai de ăia este SINGURA care a păstrat exact esența Bisericii Originale.

Tocmai de asta Sfântul Grigore Palama vorbește despre aceste energii necreate ale lui Dumnezeu care lucrează în materie, respectiv în om.

Tocmai de asta Biserica Ortodoxă nu-și dă cu părerea despre ce este Dumnezeu,cum este și ce este.

Ea nu încearcă să-l raționalizeze pe Dumnezeu.

Biserica Ortodoxa reduce aceste aspecte care depășesc capacitatea noastră de înțelegere la Taine.

Unde nu putem înțelege cu mintea, trebuie să înțelegem cu sufletul.

Biserica Ortodoxa nu-ți poate explica rațional ce este Dumnezeu,dar te invita să te apropii de el cu duhul,te invită de te îndumnezeiești.

Eu așa am înțeles ortodoxia și din cauză păcatelor și a răutății mele m-am îndepărtat de ea.

Ortodoxia te invita la sfințenie.