View Single Post
  #64  
Vechi 30.03.2025, 22:25:54
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.756
Implicit

Cel mai scump Paște din ultimii 20 de ani

Economiștii avertizează că Paștele din 2025 va fi cel mai scump din ultimele două decenii. Inflația din România a ajuns la un nivel dublu față de media Uniunii Europene, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru alimentele tradiționale de Paște.

Carnea de miel, ouăle, brânza, legumele și alte produse specifice vor costa cu până la 10% mai mult față de anul trecut.
Creșteri semnificative ale prețurilor

Românii resimt deja aceste scumpiri, iar mulți dintre ei și-au recalculat bugetele pentru masa de Paște. Unii consumatori sunt nevoiți să reducă din cantitatea de produse cumpărate sau chiar să renunțe la preparatele din carne.

„O să renunț la preparatele din carne. Simt că nu mă mai ajung cu banii. Și mai puțină cantitativ, aruncăm oricum după", spune un consumator, potrivit Observator.

Dacă anul trecut un kilogram de carne de miel costa între 35 și 45 de lei în piețe și supermarketuri, anul acesta prețul ar putea ajunge chiar la 55 de lei pe kilogram în Capitală. Pe lângă carne, se așteaptă scumpiri și la alte alimente esențiale, cum ar fi margarina, fructele și legumele de sezon.
Cauzele scumpirilor

Fermierii și comercianții pun creșterea prețurilor pe seama majorării costurilor de producție. Prețurile la semințe, ierbicide, utilaje agricole, energie electrică și gaze s-au dublat, ceea ce afectează competitivitatea producătorilor autohtoni.

Semințele s-au scumpit foarte tare, ierbicidele, tot ce se folosește în agricultură s-au dublat prețurile la utilaje. Cum putem să fim competitivi, să venim cu o hrană bună, să venim cu o hrană ieftină dacă prețurile la noi sunt de zece ori mai mari - curentul, gazul?”, explică Adrian, un fermier.

La rândul său, Ionuț Grama, proprietarul unei băcănii, spune că impredictibilitatea pieței face dificilă stabilirea unui preț corect, care să acopere costurile operaționale și să asigure profitabilitate pe termen lung.

„În aceste momente de foarte mare impredictibilitate este greu să ai un preț care să-ți acopere cheltuielile operaționale și care să-ți asigure și o profitabilitate pe termen lung. La început am încercat să acoperim aceste variații de preț, dar din păcate nu se poate. Suntem într-un lanț”, explică acesta.

________

Interesant e că dacă ar fi o dată comună a Paștilor cererea pune presiune pe piață și crește prețul, apropo de argumente lumești pt a muta Paștile după data catolică în logica Papahagi et co:

Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic vor fi celebrate în aceeași zi, pe 20 aprilie, ceea ce ar putea duce la o cerere mai mare pentru produse, amplificând presiunea asupra prețurilor.
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.
Reply With Quote