View Single Post
Vechi 26.02.2025, 00:15:28
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Tot mesajul este încă o dovadă că tu ești Gică Contra pentru că iarăși n-ai spus nimic bun despre el. N-ar fi rău dacă ai înțelege că deja Arsenie Boca e sfânt; poate pentru tine nu contează.
Păi și ce treabă am eu personal, e o situație cu picturile care e din anii 90 și nu a fost explicată de BOR.
Nu cumva se analizează viața cuiva tot ce se știe public și eventualele opoziții la canonizare sunt discutate punctual dacă sunt respinse ?

Citat:
În primul rând comercianții nu te pot obliga să cumperi, deci ei nu pot exagera cu nimic,
Păi nu te obligă să cumperi și posibil ca unii să fi și dat faliment de prin 2015 când a explodat treaba, dar de când cobori vezi că e mai mult despre comerț decât despre sfințenie, aici Biserica nu are ce face fiindcă e cumpărat de privați terenul cu tarabele.

Atrăgea atenția și pr Nicolae Tănase că lumea se punea la coadă în loc să stea la Liturghie și după la rând sau că nu mergeau toți la Sfântul Ioan de la Prislop.

Eu n-am mai văzut în ortodoxie să se vândă căni, magneți de frigider cu Sfinți, aici chiar era o exagerare care nu știu cu priește.

Citat:
iar la cei la care le-a apărut pe perete și dacă tu ai fi fost de față minunile se arată doar la unii, la alții nu.
Tu ai văzut ce figuri dubioase aveau cei la care le-ar fi apărut pe perete și treaba cu aparițiile a fost tot atunci în perioada aia 2015 când prin presa tabloid se gonfla subiectul.
Nu a fost între 90 și 2000 de pildă.
Pe ciment cică ar fi apărut.
https://www.youtube.com/watch?v=xDPo9DYnTL8

Aici e doar un simplu exemplu de exagerare în evlavia colectivă/populară, care nu e tot timpul luată așa ca argument absolut, cum niciun criteriu de canonizare nu e doar el în abstract folosit.

Citat:
7. Și am văzut numai eu, Daniel, o vedenie, iar oamenii care erau cu mine nu au văzut vedenia; ci o mare spaimă a căzut peste ei și au fugit să se ascundă.(Daniel10,7)

8. Iar eu am răspuns: Cine ești, Doamne? Zis-a către mine: Eu sunt Iisus Nazarineanul, pe Care tu Îl prigonești.
9. Iar cei ce erau cu mine au văzut lumina și s-au înfricoșat, dar glasul Celui care îmi vorbea ei nu l-au auzit.(Fapte22,8-9)
Hai să nu exagerăm acuma, treaba cu Arsenie Boca a fost discutată de mult, nu e cazul s-o reluăm oare ce ar spune ortodoxia greacă sau sârbă, sau georgiană că a fost canonizat un om care a pictat cu inovații - Hristos translucid, scene cu gladiatori îmbrăcați sumar, cu eterodocși cu aureolă de sfinți și altele.
Sau despre comparația cu Hristos androgin șamd, nu e nici vina ta, nici a mea pt situație, dar comisia de canonizare trebuia să precizeze în mare situațiile în referatul de canonizare.

Last edited by Iorest; 26.02.2025 at 00:31:15.
Reply With Quote