View Single Post
  #15  
Vechi 08.04.2008, 01:04:08
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.09.2006
Mesaje: 374
Implicit

Citat:
În prealabil postat de PadreCory
BOR are astazi un dialog cu Biserica Catolica si nu ar folosi azi acel limbaj din 1848.Dati-mi exemplu de un Document oficial al BOR din ultimii 5 ani care sa repete limbajul acelei Enciclice.
Limbajul Enciclicei este politicos, dar spune lucrurilor pe nume.

Astazi prolifereaza limbajul diplomatic, care s-a transformat intr-un limbaj de lemn. De ce credeti ca forma actuala in care se manifesta ecumenismul este contestata de majoritatea ortodocsilor? Pentru ca este o forma fara fond, o vorbarie neacoperita de fapte.

Stiu ca v-ar conveni ca ortodocsii sa fie mai naivi. De mascarada aceasta ecumenista profita cei care sunt bine organizati si isi urmaresc tenace interesul de a-i absorbi pe ceilalti. Despre cine vorbesc? Despre Biserica Catolica, of course.

Ar fi frumos, asa cum si spera unii ortodocsi care sunt sustinatori sinceri ai ecumenismului, ca alti crestini sa ia contact cu valorile ortodoxiei. Poate ca in unele cazuri se intampla. Li se intampla celor insetati de duhovnicie, care gasesc in ortodoxie credinta curata a Bisericii nedespartite.
Tragand insa o linie, cred ca implicarea Bisericii Ortodoxe in ecumenism are mai mult minusuri decat plusuri. Relativismul dogmatic, vazut ca o presupusa dovada a unei manifestari irenice, face rau marturisirii dreptei-credinte.

Asa cum procedati si dumneavoastra pe acest forum, uzitand exprimari vagi si apelul frecvent la "iubire", cam la fel se intampla si la manifestarile ecumeniste. Darea pe fata a cartilor este in folosul ortodoxiei, discutiile vagi si impaciuitoare sunt in folosul altora. Zicea bine cineva, de ce sa se discute in comisia mixta ortodoxo-catolica despre rolul episcopului Romei in Biserica si sa nu vorbim despre Filioque, har, mantuire si celelalte? Daca episcopul Romei este eretic prin conceptiile sale, ce relevanta mai are faptul ca sinodul IV ecumenic il considera intaiul in interiorul Pentarhiei (Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim)?
Ordinea fireasca a discutiilor ar trebui sa fie aceasta: mai intai sa se lamureasca diferentele de credinta, apoi sa discutam despre intaietate in Biserica. Intaiul intre egali in Biserica nu poate fi decat un ortodox. Sa demonstreze episcopul Romei ortodoxia sa si apoi sa se gandeasca la privilegii. Enciclica Patriahilor Rasariteni spune exact acest lucru.
Reply With Quote