22. Pentru aceea, frati si fii ai nostri duhovnicesti, sa cunoastem bine cat este de mare harul care Dumnezeu l-a dat Credintei noastre Ortodoxe si Bisericii lui cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca, care ca o Maica credincioasa sotului ei ne creste pe noi ca pe niste copii care sa nu ne rusinam, si bine sa ne aparam, cu vrednica indraznire pentru nadejdea care este in noi. Dar ce vom rasplati Domnului noi, pacatosii, pentru toate cate ne-a dat noua? Domnul si Dumnezeul nostru cel preaindestulat, Care ne-a castigat pe noi cu insusi Sangele sau, nimic altceva nu cere de la noi, decat numai credinciosie din tot sufletul si din toata inima fata de sfanta si nepatata Credinta a parintilor nostri, dragoste si dorire pentru Biserica Ortodoxa ce ne-a nascut din nou nu prin innoitoarea stropire, ci prin dumnezeiasca scaldatoare a Botezului Apostolicesc; care ne hraneste, dupa Legamantul cel vesnic al Mantuitoriului nostru, cu insusi Cinstitul sau Trup, si ne adapa din destul, ca o adevarata Maica, cu Cinstitul lui Sange varsat pentru noi si pentru mantuirea lumii. Sa o inconjuram dar cu duhul, precum puii closca, in orice parte a pamantului ne-am afla, la Miazanoapte sau la Miazazi, la Rasarit sau la Apus. Sa atintim privirile si cugetele noastre la dumnezeiasca ei fata si preastralucita sa frumusete. Sa cuprindem cu amandoua mainile haina ei cea luminoasa, cu care a imbracat-o cu neprihanitele Sale maini Mirele "cel frumos la vedere" cand a rascumparat-o din robia celui viclean, impodobind-o Siesi ca pe o vesnica Mireasa. Sa avem in sufletele noastre deopotriva unii spre altii simtamantul de durere al maicii iubitoare de copii, si al copiilor iubitori de maica, cand oameni cu cugete de lupi si negutatori de suflete se silesc si mestesugesc fie s-o ia pe dansa roaba, fie sa-i smulga pe ei, ca pe niste miei, de la maicile lor. Sa intarim acest simtamant, clericii si mirenii, mai vartos acum cand vrajmasul cel cugetator al mantuirii noastre, imbiind inselatoare inlesniri ( pag. 11, r. 2-25 ) , se foloseste de asemenea uneltiri si umbla pretutindenea, cum zice fericitul Petru, cautand pe cine sa inghita, si cand in calea aceasta pe care mergem in pace si fara rautate, el pune laturile lui cele inselatoare.
23. Iar Dumnezeul pacii, Care a ridicat din morti pe Pastorul cel mare al oilor, Cel ce pazeste pe Israel, Care nu dormiteaza nici adoarme, va pazi inimile si cugetele voastre si va indrepta caile voastre spre tot lucrul bun.
Pacea fie cu voi, bucurandu-va in Domnul.
Mai, 1848, Indiction 6.
† Antim, cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop al Constantinopolelui, Roma cea Noua, si Patriarh a toata lumea, frate iubit in Hristos Dumnezeu si rugator.
† Ierotei, cu mila lui Dumnezeu Patriarh al Alexandriei si al intregului Egipt, frate iubit in Hristos Dumnezeu si rugator.
† Metodie, cu mila lui Dumnezeu Patriarh al marii cetati al lui Dumnezeu Antiohia si al intregului Rasarit, frate iubit in Hristos Dumnezeu si rugator.
† Chiril, cu mila lui Dumnezeu Patriarh al Ierusalimului si al intregii Palestine, frate iubit in Hristos Dumnezeu si rugator.
Sfantul Sinod din Constantinopole:
† Paisie al Cezareei
† Dionisie al Heracliei
† Dionisie al Nicomidiei
† Neofit al Dercului
† Kiril al Neocezareei
† Meletie al Pisidiei
† Dionisie al Melenicului
† Daniil al Limnosului
† Iosif al Ersekiei
† Antim al Efesului
† Ioakim al Cizicului
† Ierothei al Calcedoniei
† Gherasim al Adrianopolei
† Theoclit al Veriei
† Anastasie al Smirnei
† Paisie al Sofiei
† Pantelimon al Drinopolei
† Anthim al Vodeniei
Sfantul Sinod al Antiohiei
† Zaharia al Arcadiei
† Ioannikie al Tripoliei
† Methodie al Emesii
† Artemie al Laodiceeii
Sfantul Sinod al Ierusalimului
† Meletie al Petriei
† Filimon al Gazei
† Thaddeu al Sevastiei
† Ierothei al Taborului
† Dionisie al Betleemului
† Samuil al Neapoliei
† Ioannikie al Filadelfiei
|