Citat:
În prealabil postat de Marcel_Ionut
mosule...:))
- E bine ca orice crestin sa citeasca biblia, nu e obligatoriu. Nici Dumnezeu nu ne obliga sa-L iubim , nu ne obliga nici sa credem in El, de aia ne-a lasat si liberul arbitru. Eu consider ca poti lua din biblie multe citate si le poti aplica in viata de zi cu zi.
|
asa cum am zis dinainte, avem pareri diferite, ma asteptam sa le avem diferite, eu am o parere diferita. ti-o respect pe a ta, dar nu pot sa o las pe a mea, pentru ca vine dintr-un anumit efort de studiu. Parerea mea este ca Biblia este pentru olimpici, pentru avansati, pentru cine vrea sa studieze intr-un mod scholastic: de istorie, de text, de scriere, de mentalitati din acea vreme, de antropologie etc. Parerea mea este ca un crestin trebuie sa asculte
interpretarile popilor
la anumite pasaje din Biblie si sa le aplice in viata de zi cu zi. Altfel, pe cont propriu, este o vorba: "somnul ratiunii naste monstri". Citate ca care? Cum a zis Iisus, sa-ti lasi pe tatal sau fie ingropat de altii si tu nu sa mergi la inmormantarea lui, pentru ca "lasa ca mortii sa-si ingroape mortii?" Sau citatul cu "sa-l iubesti pe Dumnezeu mai mult decat pe propriul tau copil?" adica asta s-ar putea interpreta sa-ti abandonezi copilul. Astea sunt niste pasaje care nu sunt deloc folositoare daca sunt interpretate ad literam si aplicate direct, iti trantesti de pamant toata viata ta si ajungi nebun (ca de acolo vine "nebun pentru Hristos"), nu se aplica la toti oamenii, numai la cei "chemati"; pentru tine, ca om decent, trebuie sa fie o aplicare pragmatica si accesibila, nu nebunii de genul. In aceasta ordine de idei, parerea mea este ca crestinismul adevarat este esoteric: are mai multe trepte pentru mai multe categorii de oameni; nu suntem egali, nu putem fi. Nu numai atat, asta inseamna ca fiecare trebuie sa primeasca invatatura cat poate duce, nu poti sa dai melteanului totul deodata, ca ti-o tranteste de cap sau ti-o ia in deradere - de altfel, Biserica Catolica nu vroia traducerea Bibliei din latina in engleza/germana tocmai din acest motiv, sa nu fie accesibila maselor si sa ramana doar pentru cei invatati. Asta contrazice pozitia oficiala al Ortodoxiei, care este anti-esoterica, dar in acelasi timp, ei nu rezolva in mod oficial si universal aceste dileme de mai sus. Bineinteles ca daca te duci la duhovnic acela nu o sa iti zica sa mergi sa te calugaresti si sa-ti lasi parintii si sa-ti abandonezi copilul pentru Dumnezeu, ci o sa iti zica sa stai pe fundul tau - dar sfatul este pamantesc, este ajustat pentru tine, nu este universal, nu este oficial si nu este biblic, caci Iisus a zis complet altceva, diametral opus.
Citat:
- Mie sincer mi se pare cam monoton sa mergi la sala, nu este pt oricine. Eu spre ex am descoperit o noua pasiune adica tenisul de masa. Mi se pare un sport foarte frumos, antrenant ,care te tine mereu cu atentia in joc si il poti juca cu oameni de diferite varste gen copii femei, adulti si chiar mai batrani daca au putina conditie fizica. Este foarte bun si pt memorie. Sau un alt sport frumos este mersul pe munte. Este fain sa te conectezi cu natura, sa simti cum inspiri aer curat , sa ai parte de liniste sau sa vezi peisaje minunate. Tu poate nu ai descoperit acel sport care sa te faca sa te simti bine. Deocamdata :)
|
Nu este vorba de sport - este vorba de oamenii cu care practici acel sport. Tie ti se pare monoton mersul la sala pentru ca tocmai - chiar este, pentru ca de obicei este facut in regim individual, de unul singur. Iar cand mergi la tens de masa mergi, evident, cu un tovaras. Nu tenisul de masa te face sa te simti bine, ci compania. Astfel, poti sa faci absolut orice sport si sa te simti bine.
Citat:
- Nu stiu ce voluntariate ai tu in cap dar sunt si cateva care chiar te pot ajuta ca om. Spre ex la crucea rosie pt ca inveti tehnici de prim ajutor. Eu am facut un curs de asta 2 zile si s-a intamplat sa dau de un om cazut pe strada si crede-ma ca ai o mare bucurie cand stii ca poti ajuta pe cineva. Daca vrei munca fizica poti incerca la fratia ortodoxa stiu ca au multe activitati fizice. Alte voluntariate ar fi la spitale, orfelinate, centre de batrani etc
|
Este adevarat, traiesc in SUA, iar aici actiunile de caritate sunt, de fapt, bisnite. In America doar cine a) nu vrea sa munceasca b) este smecher, este "sarac". Este imposibil sa se explice altfel, adica in afara de exceptia cazurilor cu facturi medicale, dar chiar si acelea au anumite justificari - ca de ex., poti sa nu platesti facturile si nu o sa ti intample nimic, nimeni nu o sa iti puna proprire pe salariu. De altfel, incet, incet m-am convins ca caritatea este intocmai ca
musca lui Alexandru Pargaru, este luciferica. Caritatea distruge oameni in masa, distruge comunitati. Cand mi-am dat seama de asta, am spus ca nu o sa mai "ajut" pe nimeni. Daca vad un om cazut pe strada mai bine il las acolo, Dumnezeu insusi a hotarat sa cada pe strada, lol. De altfel, am fost curios daca scrie ceva de saraci in Biblie. Si am cautat in Evanghelii daca Iisus a zis ceva pe subiect. Si rezultatul studierii mele a fost ca nu. Iisus niciodata nu a zis sa ajuti saraci. Prin asta intelegandu-se, in mod evident, ajutor financiar si saracii fiind saraci financiar. Iisus nu a ajutat niciun sarac. A ajutat bolnavi, invalizi sau exilati (cum sunt leprosii), dar si aceia puteau, de altfel, sa aiba bani si sa nu fie "saraci". Mesajul crestin a fost deturnat, dar in asa masura, incat in prezent automat cand ne gandim la biserici ne gandim la actiuni caritabile. Nu, nu scrie nicaieri de ajutat saracii; daca cautati pe google pasaje care scriu asta, sunt intotdeauna doua, ambele din Matei, si interpretate prost, adica una prost, gresit, si cealalta in mod intentionat gresit, cu o agenda in spatele ei (este Matei 25).
Citat:
La carti , hmmmm, ar fi mai multe :
- 20 de ani in siberia - anita cudla
- Evadare din lagarul 14
- Iertarea - Pimen Vlad
- Marturisiri din mlastina disperarii Dumitru Bordeianu
Mai sunt si altele dar momentan doar astea imi vin in minte.
|
Multumesc, o sa ma uit peste ele, cea cu lagarul 14 suna bine.