În prealabil postat de Florsida
Cu iertare, pentru ca nu as vrea sa tulbur, dar nu pot sa nu spun ceea ce cred ca ar aduce un folos. Spunea cineva ca acei cu mari pacate: betivi, desfranati, fumatori (aceasta este o dependenta, o boala), nu trebuie pomeniti pe pomelnic.
In primul rand, ce drept avem noi sa hotaram cine are mari pacate. Noi suntem oare fara de pacat? Poate ca acel betiv a facut cuiva un mare bine, sau s-a cait din inima, mai mult decat cei care stiu ca indeplinesc toate poruncile. Poate ar voi sa se lase, si nu poate, poate nu are bani sa urmeze un tratament la serviciul de psihiatrie-adictii, pentru ca si a avea o asigurare de sanatate, este mare si greu lucru pentru unii oameni.La fel si cu fumatorii. Sunt medic, si am cunoscut fumatori care nu puteau sa se lase, chiar daca ajunsesera in stadiul de emfizem pulmonar, unii au ajuns sa faca si hipnoza pentru a renunta. Asadar, unele pacate sunt si neputinte omenesti, boli care aduc durere celui in cauza, si familiei sale.
Psrerea mea de necunoscator este ca putem pune pe pomelnic pe toti cei pe care ii stim a fi ortodocsi, si nu e treaba noastra sa ne gandim la pacatele lor. Stie Dumnezeu de ele, si cu atat mai mult cu cat sunt pacatosi, cu atat au nevoie sa fie pomeniti.Iar daca un inger vine si taie unele nume, asa cum spunea altcineva, atunci este dreptul ingerului, dar nu al nostru.
Atunci cand hotaram``cutare este betiv sau fumator, nu il pun pe pomelnic``, parca nu facem bine nici sufletului nostru. Desigur, daca acela care face pomelnicul este un preot, atunci el stie mai bine pe cine pune, si pe cine nu, dar noi, ca simpli enoriasi, nu simt ca am avea acest drept.
|