Este bine că îl avem pe David Popovici care ne-a și adus o salbă-cuplet de medalii la înot! Să îl ajute Domnul să își păstreze energia și modestia!
Chiar el însuși recunoaște că avem nevoie de condiții. Și niciun politician nu l-a așteptat la aeroport când a venit înapoi, tot fosta noastră olimpică și colegă de breaslă a lui - Camelia Potec - a fost acolo. Păi unde-i rășpetu', doamnelor, domnișoarelor și domnilor politicieni?
Ar trebui într-adevăr condiții bune în suficiente locuri la nivel național. În luna iunie am fost la ediția anuală a Swimathon-ului de la București, care anul acesta s-a ținut de fapt la Otopeni la Complexul de Natație, și imediat după week-end-ul acela urmau pe-acolo niscaiva campionate europene. Un bazin dotat, dar cu un punct sensibil la sistemul de alarmă anti-incendiu: în după-amiaza primei zile de Swimathon acesta s-a încins exagerat, poate de la căldură, poate de la intensitatea curentului electric al evenimentului, și s-a declanșat alarma fără să fie cu adevărat incendiu, cauzând plecarea prematură a publicului și-a înotătorilor și voluntarilor swimathonieni. Chit că mai erau puține minute din programul zilei.
Ceva mai bine dotat însă decât Bazinul Dinamo unde lipsa ventilației făcea oamenii să simtă canicula la ediția din 2023, care a durat o singură zi (anul acesta au fost 2 în premieră).
Astfel, avem cu adevărat nevoie de dotări. Poate că avem un număr suficient de bazine olimpice (și la Pitești este unul), poate că nu, oricum mai trebuie muncit. Și politicienii care îl laudă pe David să nu mai fie demagogi înotători după ciolan, chiar faptul că nu a venit nimeni din ei să îl felicite față în față la întoarcere ne spune ceva. Și până una-alta, dacă nu mă înșel, o avem și pe Bianca Ghelber la disciplina aruncarea ciocanului, poate va reuși și ea o medalie și să îi urăm și ei succes!
Și mai este problema cu dopajul. Nu avem cum să nu știm ce a pățit Florentina Iușco. Pentru un Furosemid luat primăvara trecută în 2023, s-a trezit pedepsită cu efect întârziat hăt înainte de plecarea la Olimpiadă, după ce ai noștri doar îi dăduseră o mustrare inițială. Am înțeles că și aici a fost contaminare. Chiar că trebuie avută mai multă grijă cu ce mănâncă sportivii noștri. Nu mai zicem de dificultățile de revenire ale Simonei Halep, dacă nu ar fi existat degringolada cu Roxadustatul am fi avut-o și pe ea la Olimpiadă!