View Single Post
  #36  
Vechi 16.07.2024, 16:54:52
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.306
Implicit

Greu de ales doar trei, pentru că îmi dau seama că aproape fiecare carte citită a adus un spor de înțelegere și, prin asta, o ajustare a parcursului vieții mele lăuntrice.

1. Cred totuși că pe primul loc ar fi Dumitru Stăniloae, a cărui primă carte citită și deja menționată anterior – 7 Dimineți cu Părintele Stăniloae (interviuri de Sorin Dumitrescu) – a fost o revelație, pentru că a marcat începutul răspunsurilor fundamentale, după ce până atunci acumulasem mai degrabă întrebări. Aveau să urmeze multe altele, între care Sfânta Treime sau La început a fost Iubirea, Iisus Hristos sau restaurarea omului, Tratatul de Ascetică și Mistică, Teologia Dogmatică, Filocalia. Tot prin el aveam să aflu despre marii teologi din diaspora rusă (Losski, Evdokimov, Schmemann, Berdiaev), publicați ulterior de Sorin Dumitrescu la Anastasia.

2. Nicolae Steinhardt cu al său Jurnal al fericirii a contat probabil la fel de mult în decizia de a apuca pe calea spre Hristos, pentru că, după cum știe oricine a citit această carte, acolo nu este literatură, ci viață reală, devenire, credință încercată, cruce. Esențială îmi pare afirmația sa că Hristos n-a venit să aducă o religie nouă, ci "un mod de viață" care derivă din urmarea Lui.

3. Viktor Frankl, psihiatrul vienez care a supraviețuit lagărului nazist și i-a ajutat și pe alții să o facă, printr-o reașezare a conștiinței de la întrebarea "ce mai pot aștepta de la viață?" la "ce așteaptă viața de la mine?", "pentru ce mă aflu în aceste împrejurări concrete de viață, ce le pot oferi celorlalți?". Un om care a găsit sensul transcendent al vieții, unul profund creștin, care poate fi aflat doar prin des-centrarea din propriul eu și regăsirea adevăratului Centru, Acela care dă și sensul fiecărei ființe. N-am redat aici întocmai cuvintele lui Frankl, ci mai degrabă rodul lor în conștiința mea, dar semnificația este aceeași.


Să sperăm că întreprinderea ta va aduce roade, cât de mici, și că vor accepta și alții să-și părăsească puțin zona de confort ca să devină pentru puțin timp protagoniști și mărturisitori.
__________________
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea)
Reply With Quote