Citat:
În prealabil postat de Iorest
Dacă doar pătimitorii ar fi sfinți, ce rol mai au Cuvioșii.
|
Eu n-am auzit în predica respectivă niciun îndemn la cuvioșie, ca să îi zic așa, eu am perceput un îndemn cumva asemănător cu al lui Ceaușescu, acel „stați liniștiți la locurili voastri”, un îndemn ca oamenii, credincioșii respectivi, practicanți poate mai mult decât alții, cel puțin din anumite puncte de vedere, să stea „liniștiți” sub pulpanele „tătucilor” bisericești și politicești, să nu cumva să facă gălăgie, că nici nu s-ar cere creștinește propriu-zis, este suficient să duci o viață așa încât nu cumva să ajungi să fii prigonit pentru Adevăr. Prigoniți au fost alții și a trecut cumva vremea prigoanelor, acum este suficient să ai „credință” și să faci „ciocu mic” sub pulpanele „tătucilor”; căci cine ar putea să prigonească, dacă nu în primul rînd „tătucii” sau servitorii „tătucilor”?
Mie îndemnurile respective, dincolo de faptul că nu mi se par ortodoxe în integralitatea lor, mi se par chiar lipsite de respect la adresa sfinților, ba chiar jignitoare indirect la adresa sfinților martiri și chiar și la adresa altor sfinți, învățători, cu ale căror îndemnuri spirituale și morale nu seamănă mai deloc anumite sporovăieli ale popii Necula.