Citat:
În prealabil postat de Iorest
E păcat că generezi amprentă de carbon, că te încălzești iarna, deoarece generezi particule toxice în atmosferă, că folosești mașina chiar și când e frig sau plouă șamd.
|
Nu e pacat. Si probabil ca nu va fi niciodata in acceptiunea Bisericii. Dar sa nu uitam ca in lume incepe sa fie tot mai cald. Poate ca avem norocul sa fie doar o impresie a noastra. Dar poate ca avem ghinionul sa fie adevarat. Un lucru e clar: daca arzi benzina intr-o incapere, la un moment dat nu numai ca se va incalzi aerul, dar ai sa te si intoxici cu fum. Pamantul nu e totusi o incapere, ci e mai mare. Dar nu e infinit de mare. Iar el se poate umple si de fum si de caldura. Si daca se umple, se face mai cald. Iar daca se face mai cald, se topeste gheata si creste apa. Iar cand creste apa, cei carora li s-au scufundat casele intra in casa ta, iar in loc de un om va trebui sa hranesti doi oameni. Dar pentru ca e mai multa apa, inseamna ca e mai putin pamant si deci produci mai putina mancare. Deci vei face foame. Iar atunci cand e foamete, oamenii se iau la bataie.
Iata o explicatie, poate putin cam idioata, a situatiei in care ne silim cu totii sa ajungem. E pacat sa poluezi? Nu. Dar e calea sigura spre dezastru. Insa pentru ca suntem multi si fiecare crede ca lui nu i se poate intampla nimic rau, la fel cum credeau pasagerii de pe Titanic, nu e de mirare daca vom ajunge acolo. Sa fie intr-un ceas bun!
Ca o concluzie, nu numai pacatele sunt rele. Mai sunt si alte lucruri...
Citat:
În prealabil postat de Iorest
A
Dacă nu mai e păcat nu mai e nici pocăință, ca răspuns la ce zicea domnul Krautrock că mai toate bisericile au noțiunea de pocăință, pt ce să faci pocăință dacă ți se spune că păcatul e de fapt natural, înnăscut șamd.
|
Nu stiu ce intelege de fapt biserica prin "pacat" si "pocainta" deoarece ele par sa insemne o gramada de lucruri care n-au nicio legatura unul cu altul. Prefer sa nu folosesc asemenea cuvinte pentru ca pot sa genereze confuzie. Exista in limba noastra substantivul "rau" (cu sensul de "ceea ce e rau") care pare suficient de bun si o multime de verbe sau expresii cum ar fi: "a indrepta", "a repara", "a face sa fie bine" care se refera la cazul in care un rau a fost facut, iar cel ce l-a produs incearca sa indrepte in diferite feluri situatia deoarece isi da seama ca a facut ceva rau, adica altfel spus "ii pare rau" de ceea ce a facut.
In ce priveste pocainta, ea se obtine foarte simplu. Mergi la biserica, te rogi frumos lui Dumnezeu sa te ierte, eventual ii ceri iertare celui pe care l-ai nedreptatit si gata. Sau daca esti pagan, te botezi. Neaparat trebuie sa-ti para rau. Deci e simplu. Nu trebuie sa-ti spargi creierii sa-i pansezi omului genunchiul pe care i l-ai lovit la fotbal, nu trebuie sa-i mai spui o gluma sa-l inveselesti, daca te iarta esti chit! Iar dupa aceea mergi la biserica sa-ti ceri iertare si acolo, ca nu e destul sa fii iertat odata. E nevoie de doua ori. De aceea au bisericile atata succes pentru ca e mai usor sa faci pocainta decat sa stai fata in fata cu cel pe care l-ai ranit si sa te intrebi: "cum sa fac sa indrept situatia?" Dar poate ca n-am inteles eu ce inseamna "pocainta", iar ea inseamna "a te judeca pe tine insuti" si "a judeca ce trebuie sa faci pentru ca lucrurile sa fie din nou bune". Ei, dar Biblia spune ca noi nu trebuie sa judecam pentru ca nu noi suntem cei care judeca. Nah! Mai bine nu folosesc termenul "pocainta" si ma intorc la ale mele.
In ce priveste caracterul natural sau innascut al raului, pardon, al pacatului, am sa repet o vorba pe care am mai spus-o: "parintii au mancat agurida, iar copiilor li s-au strepezit dintii". Pacatul o fi un soi de karma care se perpetueaza peste generatii. Bunicul tau a fost evreu, deci ta'tu a fost evreu. Ta'tu a fost evreu, deci tu esti evreu. Vorwärts nach Auschwitz! Filosofie adanca!
Citat:
În prealabil postat de Iorest
4. pocăința va dispărea ușor ușor din anumite culte, unele adunări își vor flata membri ca să le ia cotizațiile vor deveni un fel de club al pionierilor
|
In BOR deja se intampla.
Citat:
În prealabil postat de Iorest
Ce ar fi spus Martin Luther dacă ar fi știut că, la aproape 500 de ani după ce și-a țintuit tezele pe poarta bisericii din Wittemberg, marcînd astfel începutul reformei, soarta bisericii evanghelice din Germania avea să fie încredințată pentru prima oară în istorie unei femei
|
Ar fi zis la fel ca un ortodox adevarat, ca nu-i plac reformele si ca lumea nu poate calca in picioare dreapta credinta a pravoslavnicei Biserici Evanghelice. Deci nimic nou sub soare.