În fine, ca să concluzionez,și vorbesc din interior, nu din imaginație, din exterior.Spun din experienta omului care merge în mod regulat la Biserică și Sinte Mânăstiri, eu vad o reînviere a creștinismului ortodox institutionalizat.
Bisericile sunt pline până la refuz.Observ asta la biserica unde am duhovnicul, la cea care merg des lângă locuința mea,la Arhiepiscopia de care aparțin și care are program de slujbe ca la mânăstire.
Cam la toate bisericile .
Iar la mânăstiri vin oameni din toate colțurile țării.
Atât în pandemie cât și după parca oamenii s-au apropiat mai mult de Biserică, de Dumnezeu.
Asta din perspectiva unui om care frecventează Biserica.
Am întâlnit oameni deosebiți și mai ales din cler. E o idee falsa care încearcă să inducă faptul ca a căzut clerul.
Nu este adevărat. Cunosc Preoți, călugări deosebiți. Sunt Preoți care au salarii de mizerie, au de întreținut familii și totuși au construit azile,orfelinate, au ajutat oameni fără adăpost.
Faptele astea apar rar la TV.
Sigur ca nu exista pădure fara uscaturi. E valabil și pentru alte culte,inclusiv Sola Scriptura. Oamenii sunt oameni.
Dar eu nu vad în Biserica Ortodoxă o cădere fizica și morală a clerului și credincioșilor. Sunt cazuri izolate,mediatizate în exces de dușmanii Bisericii ca să sminteasca.
Deci aceasta asa zisa cădere e doar în mintea și imaginația unor eretici pentru a-si liniști conștiința ca sunt rupți de credința adevarata, dreaptă.
|