Citat:
În prealabil postat de Demetrius
La asta m-am referit si atunci cand am spus ca Biserica va cadea, nu m-am referit la Hristos si la lucrarea Duhului Sfant, ci la caderea clerului din servirea lui Iisus care va duce acolo unde spune Daniel ca "jertfa de fiecare zi nu se va mai aduce" chiar daca acelasi preot va savarsi aceeasi "liturghie" si va folosi acelasi fel de paine si vin si va spune aceleasi cuvinte; inseamna ca totusi liturghia nu va fii bine-primita de Dumnezeu.
Scriptura spune asta, nu eu; da, mai spune si ca "portile iadului nu o vor birui", dar numai referitor la sustinerea din partea lui Dumnezeu, pentru ca se va reveni la traditia milenara dupa 3 ani jumate. Da, Scriptura spune si eu vad cu mintea mea ca spre asta se indreapta lucrurile din lumea asta cu pasi mari acum. Caderea de sub uraciunea pustiirii va dura (cum am spus) vreo trei ani si jumatate, iar lumea nu va stii deoarece, precum pe vremea lui Noe, e preocupata de mancat, baut, construit, cumparat, nuntit..., lucruri trupesti.
Nu vedeti ca Papa(proorocit de 900 de ani a fi ultimul) se pregateste de schimb cu "rezerva proorocita" si ca ortodoxia semneaza angajamente de "colaborare" si sutinere cu oricine? Sunt multe elemente care puse laolalta definesc caderea; trebuie doar sa deschizi ochii, caci este scris tot in Daniel t.
|
Versetul din Daniel citat de tine împreună cu alte versete din Apocalipsa sunt folosite de mult timp în polemica dintre teologii protestanți și cei ortodocși. Acesta polemica e redata în Dogmatica.
Ortodoxia nu îmbrățișează doctrina protestanta despre Parusie, Împărăția de 1000 de ani șamd.
Apocalipsa (ca și anumite Proorocii din Vechiul Testament) e revelație dumnezeiasca, dar abundă în metafore .
De asta protestanții rătăcesc mereu când "profețesc" sfârșitul.
Ele trebuie și sunt talcuite de Sfinți în Duhul Sfant.
Are Sf. Vasile cel Mare în Hexaemeron talcuire dar e mai mult la Facere.
Mai mult la Sf. Ioan Gura de Aur în Învățături alese.
Si cred, dar nu îmi mai aduc aminte sigur, Dogmatica Sf. Ioan Damaschin. E greoaie. Adică îți ia timp sa citești și mai ales sa înțelegi, dar merita tot efortul.
Dogmatica (sinteza Sfintelor Sinoade în care au fost definite pe veci adevărul de credință de către Duhul Sfant de Autoritatea Ecleziala) spune foarte clar ca versetele nu trebuie desprinse de context și interpretate personal.
De asta Sfinții Părinți au rânduit ca în Biserica sa se citesca Evanghelia, Apostolul, Psalmi, doar unele versete vechi testamentare.
Apocalipsa nu e citita în cadrul slujbelor bisericești.
Pentru ca trebuie tâlcuire.
Altfel omul poate rătăci și cădea în erezie.
Exprimarea este una alegorica. Fiecare poate înțelege ce vrea.
Câte interpretări, atâtea erezii,secte.
De asta alte culte au căzut instituțional.
Singura care nu va cădea în veci este Biserica ( ortodoxa, apostolică, soborniceasca) pentru ca are ca stâlpi și faruri cele 7 Sinoade Ecumenice a toată lumea, se ghidează după Adevărul Dogmatic al învățăturii de credințe drepte.
Nu poate rătăci de la Adevar.
Nu poate cădea.