View Single Post
Vechi 15.09.2022, 17:23:30
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu8 Vezi mesajul
Da,dar una este Ființa lui Dumnezeu și alta e lucrarea energiilor lui.Daca citești cu atenție Ființa Lui e deasupra și nu se identifica cu lucrarea Lui.
Dumnezeu e transcendent, simplu,necompus și nu poate fi cunoscut vreodată de mintea omeneasca, nici imaginat.
Sfinții Părinți chiar au interzis cu desăvârșire orice imaginație sau încercare de a reda ca forma Ființa Dumnezeiască.
Atributele lui Dumnezeu se pot cunoaște din lucrarea Sa în creație, dar asta e altceva.
Ființa nu poate fi cunoscută.

Nu imi place sa stau să mă tiganesc pe diferite teme, si nici nu vreau sa par eu ala mai destept. Conform definitiei ortodoxe Dumnezeu poate fi asociat cu universul sau asa cum lui Spinoza ii place sa accentueze ca forta principala de viata pe care totul se bazeaza recte natura. Natura nu poate fi vazuta, ceea ce vedem sunt rezultatul energiilor ei care dau forma si sens unui sistem ce sustine si alimenteaza viata, la fel ca universul sau Dumnezeu. Un copac de exmplu, are nevoie pt a exista de sol, soare, aer, polenizatori, etc, si deci natura nu poate fi considerata ca fiind sistemul, ci energia ce sustine sistemul, sau universul sau Dumnezeu, este exact acelasi lucru doar cu o diferita denumire. Dumnezeu in conceptia ortodoxa este nevazut insa sustine toata creatia prin energiile sale necreate, aceeasi definitie a universului sau naturii. Nu e vina mea ca in teologia ortodoxa Dumnezeu este vazut asa cum Spinoza a descris ca fiind natura sau universul.

Eu nu am atacat ortodoxia, am criticat oamenii din ortodoxie. Iti dau un exemplu, o vecina de-a mea care este foarte religioasa, sambata si dumnica mereu la biserica, avea un mic pisoias care avea anumite probleme de sorginte patologice. Nu se indura sa deparaziteze pisoiul ca sa poata sa creasca pe motive ca nu are destui bani, desi isi permitea fara probleme. Am luat eu pisoiul l-am deparazitat intern-extern cu 60 de lei, retine 60 de lei si acum e o frumusete rara incat vecina mea s-a oferit sa mi-l cumpere, evident ca am refuzat. Astia sunt crestinii, nu apreciaza creatia lui Dumnezeu, se gandesc egoist doar la sufletul lor si la propria lor salvare, restul sa se duca naiba ca nu conteaza. Lasa ma, sa fiti voi fericiti acolo in rai, da-l naiba de ecosistem, de animale, de natura. Voi aveti Adevarul in sufletele voastre nemuritoare, ce nevoie aveti de lumea asta? Lasa e mai bine pt voi dincolo in rai, cat mai multi cat mai repede posibil.
Reply With Quote