View Single Post
Vechi 08.07.2022, 09:15:06
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlorinT Vezi mesajul
... Hm! I s-ar fi interzis impreunarea (sau doar exacerbarea actului sexual) dinainte de orice perspectiva a impreunarii?

3. Daca omului i s-ar fi interzis impreunarea ce rol aveau organele de reproducere?
Observ ca incepi sa-ti pui niste intrebari(mai ales prima) si asta ma bucura, insa va trebui sa faci efectiv un efort mai consistent si sa crezi ca Dumnezeu, desi este Atotputernic, nu-Si foloseste puterea Sa decat pentru a iubi nelimitat.
El n-a facut si nu va face nimic "hokus-pokus"; El putea sa-L teleporteze pe Iisus direct in fata lui Pilat sau pe cruce, dar L-a trimis pe Fiul Sau sa Se nasca precum orice om normal, dupa 9 luni de stadiu intrauterin. Dumnezeu nu exagereaza ca un habotnic si nici pe Adam nu l-a infiintat ca Adam SRL, "asociat" apoi cu Eva SRL, ci a creat din nimic Imparatia Sa si in care, de-a lungul timpului(in miliarde de ani), s-au format toate cate sunt astazi pe lume.

La prima ta intrebare raspunsul este nu; nu dinainte de orice perspectiva a impreunarii, ci dupa ce Adam si Eva au aplicat si ei ceea ce se petrecea in jurul lor, ei fiind primul barbat si prima femeie(dintr-o populatie de bipezi) care L-au cunoscut pe Dumnezeu ca Dumnezeu, dar inca nu se inchinau Lui, ca daca s-ar fi inchinat, n-ar fi "gustat" din pom. Ceilalti bipezi n-aveau treaba cu Dumnezeu, ci doar cu respectarea ierarhiei tribale, conform careia masculii isi revendicau femelele, halcile din vanat si locul mai confortabil din pestera; la fel ca azi.

La a doua intrebare raspunsul este putin mai complicat si anume ca tocmai in aceasta faza a vietii tribale, recunoasterea lui Dumnezeu ca autoritate suprema face ca obiceiurile de viata absolut firesti sa sufere niste cutremure imposibil de controlat pentru ca instinctele sunt obiceiuri cotidiene pe care noile "porunci" (revelatiile lui Dumnezeu catre Adam si Eva) nu le pot ordona(stapani).
Adam (si mai ales Eva) nu avea cum sa nu "cada". Practic ei n-au cazut, ci n-au inteles ca interdictia le interzice lor (nu si celorlalti) sa mai traiasca la fel de firesc ca pana atunci!

In acest moment al evolutiei civilizatiei umane, omul ajunge (numai printr-o educatie duhovniceasca) sa isi propuna, la sugestia Duhului Sfant, sa se mantuiasca si, desi e dotat cu organe de reproducere si hormoni rebeli, el invata sa le ignore ca sa devina si el vesnic capabil de iubire. Asta este chemarea lui Dumnezeu!

Fata de momentul lui Adam, astazi nu ne deosebim cu nimic din punct de vedere duhovnicesc pentru ca, desi Iisus ne-a aratat Calea si suntem botezati in numele Lui, constiinta omului este foarte pervertita.

Pentru un monah vrednic organul de reproducere devine un apendice, el avand trup de om si suflet de inger.

Citat:
Si ma mai gandesc la ceva... am insa nevoie mai intai de raspunsul tau la o intrebare: de ce in mijloc?...
"...în mijlocul raiului era pomul vieții și pomul cunoștinței binelui și răului."
Pentru ca uterul este in mijlocul trupului/cetatii/raiului si are radacinile(trompele uterine) de-o parte si de alta a raului vietii.

2. Și în mijlocul pieței din cetate, de o parte și de alta a râului, crește pomul vieții, făcând rod de douăsprezece ori pe an, în fiecare lună dându-și rodul; și frunzele pomului sunt spre tămăduirea neamurilor.(Apoc22,2)

Citat:
Cand am spus "nevoi" nu am avut in vedere doar necesitatile PRIMARE. Depinde si de perspectiva celui care le delimiteaza (citatul tau din Sirah enumera pe cele mai de seama, nu include si nevoia omului de a sti, de a nadajdui, de a iubi). Exista nevoi care tin strict de natura noastra primara, fiintiala, dar un rational evoluat naste nevoi ce transcend dincolo de cele fiintiale. Eu unul, ca sa pot dormi, am nevoie sa stiu ca nu am ramas dator si nu am gresit nimanui in mod constient, ca nu am intors spatele celui care avea nevoie de sprijinul meu. Un altul poate ca doarme linistit fara astfel de nevoi. Poate ca vrea sa fie "istet", sa stie a profita si "da din coate". Intelegi ce vreau sa spun?
Inteleg si-ti urez somn usor, insa eu socotesc ca doar nevoile primare sunt nevoi pentru ca asa este Scris si gasesc ca-i rezonabil, nu eu am stabilit asa.
Nevoile afective se pot enunta mai bine conform unei mentalitati de viata manastireasca, ca altfel sunt prea subiective(diverse).

Citat:
Binele si raul raportat la duhul lui satan...
Omul este satan. Daca n-ar exista omul, n-ar exista nici satan. Intelegi ce vreu sa spun?
Tu vorbesti de satan ca despre o influenta externa tie, ca urmare a imagini idolesti pe care (din lipsa de smerenie) o ai despre tine: ca esti vrednic. Nu zic ca nu esti, ci zic sa nu crezi ca esti.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 09.07.2022 at 07:00:50.
Reply With Quote