View Single Post
Vechi 29.03.2008, 10:35:24
antoniap
Guest

Implicit

De la Părintele Gabriel Nicu (www.parintelenicugabriel.ro) si din cartile scrise de sfinti stiu ca necuratul ne atacă prin propriile patimi si ganduri, prin alti oameni si in chip nemijlocit. Parintele Gabriel ne propunea sa acordam cea mai mare atentie luptei cu patimile si gandurile noastre, deoarece fiecare patima este patronata de un diavol. In acest sens, ne sfatuia ca nici macar sa nu incercam sa ne luptam cu toate patimile deodata, caci nu vom reusi. Cerem ajutorul de la Preasfantul Dumnezeu si dezradacinam pe rand cate una.
Ne invata sa fim prudenti. Unui gand vrajmas sau unei patimi putem sa-i spunem, de exemplu: ,,Piei, satano din gandul meu, caci eu sunt robul lui Dumnezeu!" sau ,,Inapoia mea, satano!" Invidia, mandria, slava desarta, desfranarea, hula, iubirea de arginti, nerecunostinta, lenea, zgarcenia sunt patronate de cate un diavol si se manifestă mai intai prin ganduri. De aceea,Parintele ne recomanda sa ne spovedim si gandurile si sa ne straduim sa dobandim virtutile opuse acestor patimi si mai ales smerenia. Daca ne luptam cu zgarcenia, facem milostenie si, mai ales prin faptele noastre il vom izgoni pe diavolul zgarceniei de la noi. Daca ne luptam cu demonul slavei desarte, ne inchipuim ca am ajuns deja in iad si, astfel,l-am certat pe necurat prin efortul de a ne modela vointa noastra dupa vointa lui Dumnezeu.
Pe masura ce alungam patimile si gandurile rele de la noi, incepem sa-i intelegem mai bine si pe cei din jur. Chiar dacă ne supara, ii privim macar cu mila, daca nu ne rugam pentru ei, caci ne dam seama ca se lupta si ei cu niste patimi sau poate sunt trimisi de Dumnezeu ca sa ne smereasca.
Daca avem pacea interoară si smerenia castigate, apoi nu trebuie sa ne mai fie frica nici daca necuratii s-ar arata in chip vazut. Candela sa fie aprinsa tot timpul, tamaiem, stropim cu Agheasmă si ne vedem de rugaciune. Daca vine ajutorul Preasfantului Dumnezeu, necuratii n-au de ales: trebuie sa plece.
Deci Sfinții Parinti ne invata ca smerenia ii arde pe necurati. Parintele accentua importanta rugaciunii in smerenie. spunand ca post si rugaciune pot avea si diavolii, dar smerenie nicidecum.
Deci, dacă vrem sa luptam cu toate patimile deodată sau să infruntam nepregatiti o multime de diavoli, putem pierde batalia.
Reply With Quote