View Single Post
  #2347  
Vechi 19.02.2019, 23:32:04
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Pe când Hristos își lua rămas bun de la ucenici, le-a zis: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă” (Ioan 14, 27). Cum se poate împlini cuvântul lui Hristos în inimile noastre, cum se poate sălășlui pacea în noi?
Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă... însă dacă e să întrebi pe cineva dintre dumneavoastră: „Fraților, vă doare inima?”, îmi veți răspunde: „Ah, mă doare atât de mult, nu-mi găsesc loc, se alarmează din tot felul de motive, nu are absolut deloc liniște...” De ce ne doare inima, din ce cauze ne alarmăm neîncetat și nu avem în noi pacea despre care vorbește Domnul?
Mai înainte de toate inima doare din cauza cugetărilor, gândurilor care o rod și îi distrug liniștea. Uneori omul gândește: „Iată, eu voi muri și copiii îmi vor muri în necredință!”, și acest gând nu-l părăsește, locuiește neîncetat neliniștea în inima lui și nu există pace în ea. Altul a rămas fără proprietate și avere și gândul despre cum va viețui în continuare îl urmărește... Unii au dușmani - și cine nu are! - și iată că omul este chinuit de gândul răzbunării împotriva vrăjmașului, căutând ce să-i facă, și din cauza acestor gânduri își petrece turbat zilele... Cum e posibil să obții pacea într-o asemenea stare a inimii ? Cum e cu putința să simți cu inima ta liniștea (odihna) desăvârșită, cum vă poate cerceta pacea?
Pacea poate să se sălășluiască în inima noastră dacă ne vom împotrivi gândurilor noastre rele, dacă ne vom lupta prin intermediul rugăciunii neîncetate. Insă trebuie să ne rugăm cu adevărat, nu așa cum ne rugăm noi. Iată, se rostește ectenia și se cântă: „Doamne, miluiește”: ne însemnăm automat cu semnul Sfintei Cruci, repetăm în mod automat cuvintele cu buzele, dar în inimă nu avem credință în aceste cuvinte. Sau atunci când preotul zice: „Să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția Sa...”, nu vedem sensul acestor cuvinte, nu așezăm credință în aceste cuvinte, și din această cauză și rugăciunea noastră nu ne dă liniște, e moartă pentru noi. In rugăciune avem doar cuvinte, nu și credință; Domnul nostru însă este astfel că, dacă omul are în inima sa măcar o picătură de credință, măcar gândul că crede, pentru aceasta El e gata sâ-i dea totul și să-l liniștească cumva negreșit. Și de aceea, daca vrem să primim pacea în suflet, trebuie să împletim cu credință rugăciunea noastră. De exemplu, atunci când se cântă: „Doamne, miluiește”, se cuvine nu doar să repeți aceste cuvinte, ci să adaugi: „Cred că mă vei milui”...
Vă amintiți femeia cu scurgere de sânge? De ce s-a vindecat? Ea, precum ne spune evanghelistul, doar a gândit în inimă: „Mă voi atinge de haina Lui si mă voi vindeca” - si s-a vindecat cu adevărat. De aceea trebuie să luptăm împotriva gândurilor cu rugăciunea și să ne rugăm totdeauna cu credință, măcar să avem gândul să credem, și atunci inima ni se va liniști și va avea pace. Domnul însuși va da această pace pentru fărâmele de credință pe care le vei întinde spre El.
Episcopul Veniamin Milov
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote