Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu stiu, nu mi se pare prea potrivit cum o spui, pare ca un fel de porunca spusa cu superioritate. In ortodoxie nu se pune pret pe a face cat mai multi aderenti, ca la neoprotestanti. Interesul e al tau sa afli adevarul, nu al meu sa-ti demonstrez ceva.
Legat de ceea ce ai intrebat, e suficient si un singur argument, cel mai important. Acest argument a fost folosit intotdeauna ca sa se arate adevarul, in toata Sfanta Scriptura, l-am dat si eu de fiecare data: minunile arata unde este adevarul, nu demostratiile filozofice. Explicatiile legate de minuni sunt o alta discutie, am detaliat acest subiect pana acum pe forum. Pe scurt: evreii dupa venirea lui Hristos nu au mai avut nici minuni, nici profeti, desi aveau pana atunci; necalcedonienii nu am auzit sa mai aiba minuni sau sfinte moaste, desi au trecut sute de ani de cand s-au despartit de Biserica; catolicii aua vut minuni care se regasesc in paganism si nu in crestinism etc. Exista mult mai multe exemple, nu am de gand sa detaliez.
|
Nu am de gand sa intru in polemica cu tine,chiar daca raspunsul tau mi se pare....Mda..Esti unul dintre membrii acestui forum fata de care simt respect si simpatie.Asa ca imi dau singur un raspuns:))
Da o sa incerc o scurta conexiune intre ortodoxie si un adevar absolut sau o conexiune a acesteia cu acesta.De ce ortodoxia ar fi superioara celorlalte religii?Pai hai sa vedem....S-a nascut intr-un mediu mozaic ,cu elemente de filosofie greaco-romana si influente orientale.Din aceste 3 directii isi imprumuta ritualurile,doctrinele,arhitectura,credintele etc,cu exceptia faptului ca toate acestea vor gravita in jurul unui nou personaj zeificat,adica Hristos.Si cine este curios poate verifica similitudini intre actualele elemente de doctrina,pictura,ritual,vestimentatie,etc....Intre BO si religiile orientale cat si cele precrestine.Hai sa dau si cateva exemple...Dar mai bine voi face un alt topic despre asta.