Citat:
În prealabil postat de Iorest
Toată lumea e convinsă de sobornicitatea în rugăciune a doi sau trei, de ce ai folosi tu citatul acela pentru a nega caracterul obligatoriu al botezului înainte de propovăduire cum reiese din primul mesaj citat?
Nu folosi citatul cu unde sunt doi sau trei adunați, dacă nu mergi Duminica la Biserică e un principiu pe care se susține mersul la Biserică, nu rugăciunea personală acasă în timpul slujbei.
|
Dar nu eu neg caracterul obligatoriu al botezului inainte de propovaduire sau comuniune...Este adevărat că pentru a fi membru sau părtaș deplin este nevoie de botez...Dar uite ce zice biblia...Sunt totuși niste etape...Dar sa clarificăm putin ce este botezul.
baptízein (βαπτίζειν)=scufundare
„Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.” Matei 28:19
Aici vedem o formulă sau in numele cui trebuie facut botezul.
"Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt".(Fapte 2,38)
Aici vedem ca este utilizat doar numele lui Isus,plus o condiție,aceeia a pocaintei.
"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi."(Marcu 16,16)
"Iar când au crezut lui Filip, care le propovăduia despre împărăția lui Dumnezeu și despre numele lui Iisus Hristos, bărbați și femei se botezau.
Iar Simon a crezut și el și, botezându-se, era mereu cu Filip. Și văzând semnele și minunile mari ce se făceau, era uimit."(Fapte 8,12-13)
Aici s-a văzut că nu doar pocainta e necesară ci si credința.
"Eu unul vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc"(Matei 3,11)
Asta spune Ioan Botezătorul despre Isus si face diferența între botezul cu apă și cel cu Duh Sfânt.
Iată un pasaj interesant referitor la diferența dintre cele 2 botezuri
Și pe când Apollo era în Corint, Pavel, după ce a străbătut părțile de sus, a venit în Efes. Și găsind câțiva ucenici,
2. A zis către ei: Primit-ați voi Duhul Sfânt când ați crezut? Iar ei au zis către el: Dar nici n-am auzit dacă este Duh Sfânt.
3. Și el a zis: Deci în ce v-ați botezat? Ei au zis: În botezul lui Ioan.
4. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocăinței, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos.
5. Și auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus.
6. Și punându-și Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt a venit asupra lor și vorbeau în limbi și prooroceau.(Fapte 19,1-6)
"După acestea a venit Iisus și ucenicii Lui în pământul Iudeii și stătea acolo și boteza.
Și boteza și Ioan în Enom, aproape de Salim, că erau acolo ape multe și veneau și se botezau".(Ioan 3,22-23).
Se observă că ambele botezuri se făceau si concomitent.
"În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el.
Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine?
Și răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat.
Iar botezându-se Iisus, când ieșea din apă, îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El.
Și iată glas din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit".(Matei 3,13-17).
Vedem si rolul lui Ioan si importanța botezului acestuia.