View Single Post
Vechi 27.04.2018, 23:05:17
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Lupta cu patimile
Nu toate sufletele sunt la fel de puternice: unele sunt tari ca piatra, altele slabe ca fumul. Asemenea fumului sunt sufletele celor mândri; așa cum vântul poartă fumul încotro bate el, tot așa și pe ele vrăjmașul le trage unde vrea el, pentru că sau n-au în ele răbdare, sau vrăjmașul le amăgește ușor. Dar sufletele smerite păzesc poruncile Domnului și stau în ele neclintite ca în mare o stâncă de care se sparg valurile. Ele s-au predat voii lui Dumnezeu și cu mintea lor îl văd pe Dumnezeu și Domnul le dă harul Duhului Sfânt.
Cine trăiește după porunci, acela simte în fiecare ceas și minut harul în sufletul său. Dar sunt oameni care nu înțeleg venirea lui.
Cine cunoaște iubirea lui Dumnezeu, acela va spune:
„N-am păzit poruncile. Deși mă rog ziua și noaptea și mă silesc să săvârșesc toată virtutea, n-am împlinit porunca iubirii de Dumnezeu. Doar în rare minute mă ridic la această poruncă a lui Dumnezeu, deși sufletul meu vrea să rămână tot timpul întru ea”.
Când în minte pătrund gânduri străine, atunci mintea se gândește și la Dumnezeu și la lucruri, iar aceasta înseamnă că nu este împlinită po*runca de a iubi pe Dumnezeu din tot cugetul și din toată inima [Mt 22, 37]. Dar când mintea e toată în Dumnezeu și nu în alte gânduri, atunci e împlinită această cea dintâi poruncă, deși nici atunci întru totul.
Iubirea de Dumnezeu e felurită. Cine se luptă cu gândurile răutății, acela iubește pe Dumnezeu în măsura lui. Cine se luptă cu păcatul și-L roagă pe Dumnezeu să-i dea puterea de a nu păcătui, dar totuși cade în păcat din pricina slăbiciunii lui și se întristează de aceasta și se căiește, acela are harul în adâncul sufletului și minții lui, dar n-a biruit încă patimile. Iar cine a biruit patimile, acela nu mai are luptă, ci numai o atenție trează asupra lui însuși întru toate, ca să nu cadă în păcat; al lui este harul cel mare și simțit. Dar cine simte harul și în suflet și în trup, acela e bărbat desăvârșit, și dacă păstrează acest har, trupul său se va sfinți și se va preface în moaște.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote