View Single Post
  #2170  
Vechi 26.02.2018, 13:39:14
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Impărtășirea este „piscul cel mai înalt al vieții duhovnicești”, după cum ne spune Nicolae Cabasila în tratatul său Despre viața în Hristos. De aceea, se pot împărtăși numai credincioșii pregătiți și vrednici de a primi Trupul și Sângele Domnului, verificați ca atare de către duhovnic, prin spovedanie. „Să se cerceteze omul pe sine și așa să mănance din pâine și să bea din pahar, căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, își mănâncă și își bea osândă, nesocotind trupul Domnului”, poruncește Sfântul Apostol Pavel (I Corinteni 11, 28-29).
Povățuirile din Liturghier precizează că „toți creștinii cei ce sunt de o credință, de o Biserică, care n-au asupra lor îndepărtare ori blestem și își aduc prin mărturisire pocăință curată, care trăiesc în dreapta credință și de duhovnicul lor nu sunt opriți pe o vreme, aceia să se împărtășească cu Trupul lui Hristos și cu Sângele Lui, cu cuvenita cinste. Asemenea și copilașii cei ce sunt mai în vârstă, care pot fi primiți la mărturisire, și pruncii cei mici, după obiceiul Bisericii, se cade pentru credința celor ce-i aduc pe dânșii, să se învrednicească de Sfintele Taine întru sfințirea sufletelor lor și întru primirea harului Domnului”.
Povățuirile îi enumeră mai departe și pe aceia care nu pot fi împărtășiți, și anume, cei care au asupra lor blestem de la episcop, sau care sunt opriți fie de părinți, fie de duhovnic, pentru vreo pricină oarecare, desfrânații, concubinii, cămătarii, fermecătorii și vrăjitorii, ghicitorii și descântătorii, cei care fură cele sfinte, jucătorii de cărți, hulitorii și cei ce grăiesc cuvinte de ocară, provocatorii de neorânduială și de scandal (bețivii, scandalagii). În general, toți cei cu păcate grave (ucigașii, hoții) nu pot fi primiți la împărtășire decât după un răstimp mai lung sau mai scurt de pocăință și curățire.
Durata opririi de la împărtășire pentru fiecare păcat de acest fel ne-o arată Molitfelnicul, la învățătura pentru canoane (așezată după Rânduiala Mărturisirii), dar ea poate fi scurtată după socotința duhovnicului, de la caz la caz. De exemplu, păcătoșii aflați pe patul de moarte, după ce se vor mărturisi pot fi însă împărtășiți, dacă cer aceasta, fără împlinirea canonului, sau chiar fără spovedanie și fără ajunare.
Nu se poate da Sfânta Împărtășanie alienaților sau celor ieșiți din minte, atâta vreme cât sunt în stare de nebunie, precum nici celor care nu au capacitatea fizică de a primi și reține Sfânta Împărtășanie. Cei îndrăciți pot fi împărtășiți în momentele de luciditate, dacă nu hulesc Sfintele Taine.
Neofiții însă, adică cei de curând botezați, indiferent de vârsta lor, inclusiv pruncii, vor fi admiși la împărtășire îndată după botez, fără nici o excepție, așa cum a fost practica unanimă a Bisericii universale până în secolele XII-XIII.
(Preot Prof. Dr. Ene Braniște, Liturgica specială, Editura Lumea Credinței, București, 2008, pp. 319-320)
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote