View Single Post
Vechi 27.12.2017, 16:37:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
1 Corinteni 14:14
Căci, dacă mă rog într-o limbă străină, duhul meu se roagă, dar mintea mea este neroditoare.
Aici spune, foarte clar daca ne uitam si la pasajele celelalte din capitol, ca cel ce se roaga intr-o limba staina nu se poate ruga si cu mintea, pentru ca nu intelege acea limba. Daca unul vorbeste in limbi in chineza nu intelege nici el ce spune, nici cei din jur. Astea le-am mai explicat acum cateva saptamani, cand am discutat despre asta, vad ca s-au tot prelungit de atunci discutiile. Este foarte clar ce spune si in pasajele anterioare:
"10. Sunt așa de multe feluri de limbi în lume, dar nici una din ele nu este fără înțelesul ei.
11. Deci dacă nu voi ști înțelesul cuvintelor, voi fi barbar pentru cel care vorbește, și cel care vorbește barbar pentru mine."

Ce spune aici? De limbile existente in lume, limbile diferitelor popoare, denumiti barbari. Fiecare limba are intelesul ei pentru poporul care o vorbeste, e si normal, altfel n-ar mai vorbi acea limba. Asadar, nu are nicio legatura ce ce fac si spun penticostalii si verii lor, carismaticii. In primul rand acelea nu sunt limbi straine, pentur ca nu le vorbeste nimeni in lume. In al doilea rand, acelea nu sunt o limba si nici nu poate exista o astfel de limba, compusa doar din sunete fara legatura. In orice limba fiecare cuvant se refera la ceva anume, de exemplu o floare este numita de fiecare data la fel in acea limba. Pentru asta exista limbile. Ceea ce pretind penticostalii nu doar ca nu are nicio legatura crestinismul si cu vorbirea in limbi din vechime, dar nici cu limbile, in general.

Intalnim, in schimb, astfel de manifestari in cazul religiilor pagane sau in manifestari numite paranormale. Cei care intra in transa dupa invocarea zeului sau spiritului sau care sunt hipnotizati au aceleasi manifestari. E corect ce zice acel protestant, in crestinism minunile nu se petrec prin pierderea cunostintei, prin intrarea in transa. Astfel de manifestari au loc doar in afara crestinismului, e o manifestare a actiunii ingerilor cazuti, care pot actiuna asupra unui om temporar sau un timp indelungat. O actiune in timp indelungat este prezenta la cei demonizati. Avem un astfel de caz si in Sfanta Scriptura, vedem cum prin cel demonizat vorbesc ingerii cazuti. Abia dupa ce acestia sunt scosi omului ii revine cunostinta si poate vorbi cu mintea lui. Dar, de obicei, sunt posedari temporare, numita transa, in care omul isi pierde temporar cunostinta. Acest lucru se intampla si in cazul penticostalilor. Dar nu e ceva izolat, aparut dintr-o data la penticostali. Se spune ca in secolul XIX era o manifestare destul de des intalnita printre protestanti. Si Ellen White, profeteasa adventistilor, era una dintre cei ce cadeau in transa in acea perioada. Poate nu intamplator miscarea carismatica a prins cel mai bine la catolici. Si sfintii lor au aceste stari de extaz, se spune ca Padre Pio isi pierdea cunostinta si in biserica, cazand in transa.