View Single Post
Vechi 10.10.2017, 23:42:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Când iubești, cunoști cele ascunse ale omului și primești noi puteri de la Dumnezeu ca sa iubești. Iubești întâi ca frate și soră în Hristos, și abia apoi te pregătești pentru cunoașterea adusă de harul nunții. Și dacă ai întâlnit o fată care „parcă s-ar potrivi” și de care te simți atras, nu te opri aici, ci mergi mai departe și zi: „Doamne, dacă Tu vrei să fie nuntă și să ne mântuim împreună, dă-mi să o iubesc în Tine, dă-mi să doresc să aflu taina ei adâncă, de persoană. Să Te văd pe Tine prin ea”.
Îl cântărești bine, vezi câte kilograme are, câți centimetri, dacă are mașină, dacă are casă… câți ani are, unde stă, cum sunt părinții, băieții se vor uita cum e soacra – cam așa are să fíe și fata, eventual vedeți cum stă cu ADN-ul, că acum vedeți cum e cu genele astea, sunt pericole mari!
Cam astea ar fi criteriile de căsătorie! Ah, nu, am uitat. Consultați zodiacul, și pe ăla chinezesc și pe ăla românesc, vedeți dacă vă potriviți. Că se pare că berbecul se împunge cu capra și nu merge, și așa… și sunt o mulțime de criterii care mai de care mai paranormale !…
Nu! Singurul criteriu este dragostea însoțită de dorința și hotărârea de a ne mântui împreună. „Măi, băiatule, simt că eu lângă tine mă mântuiesc. Și tu simți?” Asta e tot! „Vrei să porți crucea cu mine?” Noi suntem oameni, n-avem revelații, nu simțim – profitați de faptul că sunteți băieți și fete, înainte de a fi bărbat și femeie, și când vă plimbați jucați-vă de-a „cum vezi tu viața de familie?”. Și o să aflați multe lucruri din care puteți să faceți și niște criterii, dar nu absolute. Și o să aflați multe. „A, ce bine, eu când am să mă căsătoresc, soțul meu o să îmi aducă o mașină de spălat, că trebuie să aibă neapărat mașină de spălat, că doar nu o să mă apuc să spăl eu, că îmi rup unghiile”. Uitați-vă și la unghiuțe, dacă sunt lungi, lungi, lungi tare, s-ar putea să fie un criteriu. Dar să nu vă luați după asta, că știți ce ușor se taie unghiile? Adică, să nu fugiți de fată că are unghiile lungi. Luați o forfecuță, i le tăiați și căutați inima fetei .
Nu există criterii. Persoana este de necântărit, de nemăsurat și este o taină. Ea nu se cunoaște decât prin dragoste. Cea mai mare înșelăciune a vrăjmașului este când omul primește gândul că ceilalți pot deveni conform dorințelor noastre. Ba chiar ÎI și învățăm pe Dumnezeu ce și cum să facă pentru ca noi să-I putem împlini poruncile și să-l iubim pe aproapele. Și eu am trăit asta când eram la începutul credinței și Îi explicam Lui Dumnezeu: „Doamne, Tu trebuie să-i schimbi pe ăștia ca să-i pot iubi. Așa cum sunt ei acum, eu nu-i pot iubi”, și – v-am mai spus – Domnul a început să mă schimbe pe mine!
Apoi, o altă mare înșelare este să crezi că, pentru a iubi, trebuie mai întâi să cunoști omul din fața ta. Nu, ci ca să cunoști, trebuie să iubești. Când iubești, cunoști cele ascunse ale omului și primești noi puteri de la Dumnezeu ca sa iubești. Iubești întâi ca frate și soră în Hristos, și abia apoi te pregătești pentru cunoașterea adusă de harul nunții. Și dacă ai întâlnit o fată care „parcă s-ar potrivi” și de care te simți atras, nu te opri aici, ci mergi mai departe și zi: „Doamne, dacă Tu vrei să fie nuntă și să ne mântuim împreună, dă-mi să o iubesc în Tine, dă-mi să doresc să aflu taina ei adâncă, de persoană. Să Te văd pe Tine prin ea”.
Dacă ești fată, nu uita: Dumnezeu v-a făcut fete și El este pețitorul vostru. Nu vă fie teamă că rămâneți nemăritate. Nici voi, băieți, că rămâneți neînsurați. Dumnezeu vă găsește mireasa. Voi doar să-L aveți pe Dumnezeu cu voi, în voi. Și, mai ales, nu vă gândiți că sunteți urâte sau urâți. Nu există oameni urâți. Știți de ce ni se pare că suntem urâți? Pentru că ne uităm în oglindă. Nu în oglindă vă vedeți chipul, ci în icoană. Uitați-vă la Cel din icoană, rugați-vă Celui din icoană, lăsați-vă priviți de Cel din icoană și veți vedea cât sunteți de frumoși. Chipul lui Dumnezeu e în noi. Trebuie să-l aprindem prin rugăciune și să-l lăsăm să lumineze. Vom fi strălucitori!
( Monahia Siluana Vlad )