Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Iar Irod tetrarhul, mustrat fiind de el pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele său, și pentru toate relele pe care le-a făcut Irod, A adăugat la toate și aceasta, încât a închis pe Ioan în temniță. Și după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se și Iisus și rugându-Se, s-a deschis cerul, Și S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, și s-a făcut glas din cer: Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit. Luca 3, 19-22
|
Eusebiu (Hist eccles 1:43): Acest Irod este numit "Tetrarhul" pentru a-l deosebi de celalalt Irod, care domnea in Iudeea cand Isus S-a nascut: acela era rege, pe cand acesta era numai tetrarh. Or, el avea ca femeie pe fiica lui Aretas, rege in Arabia, cu care contractase o uniune sacrilega, fiindca ea era femeia fratelui sau, Filip si fiindca avusese copii cu acela. Or, toate aceste uniuni [leviratul, n.m] nu erau permise decat in cazul acelor frati care murisera fara posteritate. Aceasta este faradelegea de care il incrimina Ioan Botezatorul. Mai intai, acest print era atent la cuvintele Inaintemergatorului, pline in acelasi timp de severitate si de duiosie, dar patima pe care o avea pentru Irodiada l-a facut sa urasca reprosurile lui Ioan Botezatorul si sa il arunce in inchisoare. De aceea Evanghelistul spune "A adaugat si aceasta".
Sf Ambrozie: Sf Luca scurteaza desfasurarea a ceea ce fusese relatat de ceilalti Evanghelisti [dinaintea lui, n.m.]. Domnul nostru a vrut sa fie botezat nu pentru a se purifica, fiindca nu cunoscuse pacat, ci pentru a transmite apelor, prin contactul cu trupul Sau preasfant, virtutea purificarii oamenilor prin botez.
Sf Ioan Chrysostom: Exista un botez la evrei care purifica trupul de murdaria sa, dar fara sa purifice constiinta de crimele ei. Botezul nostru, dimpotriva, sterge pacatele, purifica sufletul si transmite abundenta Spiritului Sfant. Botezul lui Ioan era superior botezului evreilor, fiindca nu cerea drept dispozitie necesara respectarea purificarilor exterioare si legale, ci convertirea sincera a viciului spre virtute. Totusi, era mult mai putin eficace decat botezul nostru, fiindca nu conferea Spiritul Sfant si nu oferea remisiunea pacatelor prin Gratia Sfintitoare. era ca un fel de mijloc intre aceste doua botezuri. Or, Domnul nostru Isus Cristos nu a dorit sa primeasca nici botezul evreilor, nici pe al nostru, fiindca nu avea nicio nevoie de remisiunea pacatelor si fiindca trupul sau, conceput de la inceput prin operare a Spiritului Sfant, nu se despartise niciodata de El.