Citat:
În prealabil postat de simpllu
Nu, sunt mulți alți părinți care merg pe această rânduială. Invitația mea în Sf. Munte rămâne valabilă.
|
Citat:
Bineînțeles că poate greși, dar invers nu este posibil? Nu-mi spune că Tradiția Bisericii s-a păstrat cel mai bine la noi în țară. Înțelege că nu este singurul, doar că el este unul dintre aceia care spune lucrurilor pe nume.
|
Evident ca nu e posibil sa se insele Biserica si sa aiba dreptate 2-3 "teologi". Nu e doar tara noastra, e in toate tarile ortodoxe. Si nu e ceva de cativa ani, e ceva de sute de ani. Acelasi parinte si alti astfel de "teologi" mai spus ceva si mai si, ca acum 1500-1600 de ani Biserica a adoptat niste practici gresite, cu privire la impartasanie. Nicio practica nu e gresita in Biserica azi, bineintele, cele ce tin de Biserica, nu de practici ale ale credinciosilor. Niciodata Biserica nu a constatat dupa cateva sute de ani ca a adoptat o practica gresita si a fost in eroare.
Citat:
Cred că ai înțeles greșit. O sursă ai?
|
Cum crezi orice spune parintele mi-e teama ca o sa te iei tot dupa domnia sa daca iti dau link-ul. Nu spune ca in mod sigur nu e o minune, doar ca se indoieste. Si se indoieste pentru ca atunci cand a fost s-a rugat si nu i s-au aprins lumanarile direct. Vezi si tu ca problema parintelui este mandria, n-am auzit pe nimeni sa se roage sa i se aprinda lumanarile.
http://forum.teologie.net/viewtopic....46da3&start=80
Citat:
În 1649, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului introduce, pentru prima oară, scurte rugăciuni de binecuvântare a icoanelor în Molitfelnic. Este prima sursă ortodoxă. Dacă te uiți la catolici aceste rugăciuni existau în perioada Sinodului VII. Ideea este că le-am importat și nu au nici o legătură cu Tradiția Bisericii.
|
Uita-te ce scrie in ultimul link pe care l-ai dat, cu Molitfelnicul editat de curand. Ca au fost adaugate slujbe din scrieri mai vechi, inclusiv legate de vehicule.
Molitfelnicul a fost alcatuit prin adaugarea de rugaciuni de-a lungul timpului, incepand cu secolul IV. Molitfelnicul sfantului Petru Movila era cel mai bogat si complet din epoca, de aceea este citat.
http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ul-128430.html Abia in secolul XIII apare cartea separata cu rugaciunile din Molitfelnic. Nu spune ca la catolici erau aceste rugaciuni in sec. VII, daca e asa nici nu mai aveam ce discuta, catolicii erau in Biserica atunci.