Citat:
În prealabil postat de simpllu
Cine a vorbit de apă? :))
O casă se binecuvintează cu apă sfințită, la fel cum nicio mașină nu se sfințește, ci se binecuvintează. Dacă ar fi așa după prostiile tale și a altora (fie ei și preoți), ar însemna ca uleiul "sfințit" al mașinii să îl arunci într-un loc special, la fel cu restul pieselor și chiar mașina în sine. Tu cu ecumeniștii tăi sunteții liberi să spuneți oricum.
|
Toate aceste explicatii si exemple le-am citit ieri la parintele Pruteanu (zic de cele pe care le dai tu). Acestea sunt luate de la catolici.
http://www.credinta-catolica.ro/manu...cramentaliile/
Citez: "Sacramentaliile (ierurgiile in ortoodxie) pot fi împărțite în:
binecuvântări – prin care se cere ajutor și binecuvântare asupra unor locuri, case, obiecte.
sfințiri (consacrări) – prin care anumite persoane, obiecte, locuri sunt consacrate serviciului special al lui Dumnezeu sau al Bisericii. Spre exemplu consacrarea unei biserici, a unui potir, a unei persoane.
In ortodoxie binecuvantarile sunt rugaciuni speciale, iar sfintirile sunt slujbe de sfintire, in cadrul carora se rostesc si binecuvantari. La ierurgii spune:
https://ro.orthodoxwiki.org/Ierurgie Citez: "b) Ierurgii privind sfințirea apei (agheasma mică și agheasma mare de la Boboteaza) și a obiectelor legate de viața omului." Iar binecuvantarile:
https://ro.orthodoxwiki.org/Binecuv%C3%A2ntare
Citez: "Binecuvântarea (gr. evloghia) este, în practica creștină actuală, o rugăciune sau o rânduială în care, prin semnul Sfintei Cruci, preotul invocă harul și ajutorul lui Dumnezeu asupra unei persoane sau asupra unui lucru curat, pentru folosul sau mântuirea omului."
De exemplu cand merge cineva la preot si acesta il binecuvanteaza. Slujba de sfintire contine si rugaciuni de binecuvantare.