View Single Post
Vechi 19.06.2017, 22:38:55
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

E de ajuns rugaciunea de acasa?

- Mulți, pentru a nu merge la biserică, invocă faptul că slujbele sînt prea lungi, inclusiv Sfînta Liturghie. E de ajuns rugăciunea pe care o facem acasă?

- Rugăciunea pe care o facem acasă este foarte bună. Dar, dacă noi nu iubim biserica, nu știu la ce ne folosește. Nu știu ce ne vom face noi cu rugăciunea aia de acasă. Ce înseamnă asta? Ce-ar fi însemnat: Noe își face corabia, și unii se apucă și își fac butoaie cu care se vor salva pentru că vine potopul. Vino și urcă în corabie, e mai sigur. Nu faci tu cu o scîndură vapor de mîntuire, corabie dintr-o scîndură nu prea faci. Cel care nu iubește biserica, cel care nu iubește Liturghia să nu se amăgească că se roagă acasă! Nu știu ce duh îl învață pe el rugăciunea aia, dacă el nu iubește Liturghia. Nu poate fi așa ceva. Cum poate fi așa ceva? Ce rugăciune e aia? Rugăciunea, dacă este dreaptă și făcută către Dumnezeu și Duhul Lui îl cercetează pe om, primul loc în care îl va duce va fi biserica. „Domnul este în sălașul Său cel sfînt” (Psalmul 10, 4). Acolo îl va duce, de se va ruga cineva drept. Dar dacă rugăciunea lui nu-l duce acolo, păi, iertați-mă, dar sînt atâția care spun că se roagă, dar nu tot cel ce spune „Doamne, Doamne" va fi primit, ne spune Hristos.

Așa să ne măsurăm calitatea rugăciunii noastre: dacă ea ne duce în Casa Domnului, acolo unde El sălășluiește, acolo unde El însuși vine, unde Se jertfește, acolo unde frații noștri se roagă împreună - că unde-s doi sau trei și El este între noi -, înseamnă că ne rugăm în Duhul lui Dumnezeu. Noi care ne-am osebit de frații noștri din îngîmfare, din mîndrie, din dispreț, cum credem că-L atragem pe Cel care este blînd, smerit și Care ne-a dat poruncă să ne iubim unii pe alții? Niciodată n-o să vină la așa fel de oameni rugăciunea. Dar poate veni cu o cercetare puternică, chiar așa descoperindu-le că nu fac bine, că nu-i bun gîndul care îl au, și să ne întoarcem, să ne întoarcem în Biserică. Acolo ne mîntuim, pentru că acum avem biserici, slavă Domnului, și Dumnezeu în chip desăvîrșit Se dă tuturor celor care-L voiesc pe Dînsul. Să mergem la biserică!

Ieromonah Savatie Baștovoi

Singuri în fața libertății, Editura Cathisma, București, 2009