Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește;
|
Cuvinte cheie, idee forta pe care o gasim si in alte locuri din Sfanta Scriptura (Matei 7:21 de exemplu). Iata ca Domnul raspunde celor care, peste timp, dar cu precadere in zilele noastre, isi spun si, mai rau inca, invata si pe altii ca nu conteaza daca nu ai respectat un comandament sau vreo doua: daca Il iubesti pe Cristos ajungi in Rai. Vedem un glamurism suspect care isi face loc tot mai mult printre credinciosi, potrivit caruia iubirea de Cristos e chestie de atitudine. Nu conteaza ca ai mancat un carnat vinerea. Nu conteaza nici ca practici contraceptia. Nu are importanta ca fornichezi cu persoane cu care nu esti casatorit, doar il (o) iubesti! Nu conteaza nici ca nu te duci Duminica la Liturghie, ce, esti ca fariseii ?
Iata, insa, ca acest Cristos, despre care tu spui ca il iubesti de nu mai poti, defineste El insusi ce inseamna iubirea pentru El. Ceva foarte simplu si foarte concret: sa pazesti poruncile Lui.
Ce spun Sfintii Parinti si scriitori bisericesti despre acest verset ? Sa vedem:
Alcuin: Prin iubire si prin respecatarea poruncilor Sale se va implini aceasta uniune perfecta pe care a inceput-o El insusi, in virtutea careia El este in noi si noi suntem in El. Si nu doar Apostolilor promite aceasta fericire, ci tuturor oamenilor: "cei care au poruncile Mele si le pazesc".
Sf. Augustin: Cel care le are in memorie si le pazeste in viata sa. Cel care le are in discursul sau si le pazeste in lucrarile sale. Cel care le are in atentia sa in a le auzi si care le pazeste prin fidelitatea practicarii lor. Cel care le are, urmandu-le si care le pazeste printr-o mare perseverenta: iata-i pe aceia care Ma iubesc cu adevarat, dovada iubirii trebuie sa fie in lucrare, sau nu ramane decat o denumire sterila.
Teofil: Iata adevaratul talc al acestor cuvinte: voi ganditi ca imi dati o marturie de iubire intristandu-va de moartea Mea, dar pentru Mine marturia iubirii adevarate este respectarea poruncilor Mele. Or, care va fi recompensa acestei iubiri ? " cel ce Ma iubeste pe Mine va fi iubit de Tatal Meu si-l voi iubi si Eu si Ma voi arata lui.."