Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Deci iarăși le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții. De aceea fariseii I-au zis: Tu mărturisești despre Tine Însuți; mărturia Ta nu este adevărată. A răspuns Iisus și le-a zis: Chiar dacă Eu mărturisesc despre Mine Însumi, mărturia Mea este adevărată, fiindcă știu de unde am venit și unde Mă duc. Voi nu știți de unde vin, nici unde Mă duc. Voi judecați după trup; Eu nu judec pe nimeni. Și chiar dacă Eu judec, judecata Mea este adevărată, pentru că nu sunt singur, ci Eu și Cel ce M-a trimis pe Mine. Și în Legea voastră este scris că mărturia a doi oameni este adevărată. Eu sunt Cel ce mărturisesc despre Mine Însumi și mărturisește despre Mine Tatăl, Cel ce M-a trimis. Îi ziceau deci: Unde este Tatăl Tău? Răspuns-a Iisus: Nu mă știți nici pe Mine nici pe Tatăl Meu; dacă M-ați ști pe Mine, ați ști și pe Tatăl Meu. Cuvintele acestea le-a grăit Iisus în vistierie, pe când învăța în templu; și nimeni nu L-a prins, că încă nu venise ceasul Lui. Ioan 8, 12-20
|
Sf. Ioan Chrysostom: Domnul nostru declara ca este lumina lumii si ca cel ce il urmeaza nu merge in tenebre, iar evreii incearca sa distruga efectul acestor cuvinte: "Atunci, fariseii I-au zis "Tu marturisesti despre tine insuti".
Alcuin: ei se exprima in fata Mantuitorului ca si cand ar fi singurul care da marturie, desi era cert ca inainte cu mult timp de incarnare s-a facut cunoscut printr-un mare numar de martori care au prezis misterele vietii Sale".
Sf. Ioan Chrysostom: Mantuitorul obiecteaza la randul Sau la obiectia pe care ei o ridica. "Chiar dacă Eu mărturisesc despre Mine Însumi, mărturia Mea este adevărată". Vorbind astfel, El ia in discutie parerea evreilor care gandeau ca este un simplu om. "Fiindca stiu de unde vin si unde ma duc", adica sunt Dumnezeu, Dumnezeu eu insumi si Fiu al lui Dumnezeu. El nu o spune chiar atat de clar, potrivit atitudinii Sale de a aseza un val plin de umilitate peste adevarurile cele mai inalte. Or, Dumnezeu este, pentru El insusi, un martor suficient de credibil.
Sf. Augustin: Cu adevarat, marturia luminii este adevarata, fie ca se descopera ea insasi, fie ca se raspandeste pe obiecte. Un profet anunta adevarul, dar din care sursa il stie el ? Din sursa adevarului. Isus, deci, putea foarte bine sa dea marturie despre El insusi. El declara ca stie de unde vine si unde se duce, vorbind despre Tatal. Fiul il glorifica pe Tatal care L-a trimis, cu cat mai mult oamenii ar trebui sa glorifice pe Dumnezeu care i-a creat ? Totusi, Fiul lui Dumnezeu nu s-a separat de Tatal venind la noi, tot asa cum nu ne-a abandonat pe noi inapoindu-se la Tatal. De ce ar trebui sa ne miram de acest lucru, de vreme ce este Dumnezeu ? Dimpotriva, aceasta este imposibil pentru soarele vizibil, care, atunci cand se intoarce spre occident, paraseste in mod necesar orientul. Dar, asa cum soarele acesta vizibil raspandeste lumina lui si peste fata celui cu ochii deschisi, si peste fata orbului, cu aceasta deosebire ca in timp ce primul o vede, al doilea nu o vede, tot asa intelepciunea lui Dumnezeu, altfel spus Cuvantul lui Dumnezeu este prezent in toate locurile, chiar si in ochii infidelilor, care totusi nu il pot vedea deoarece nu au ochii inimii lor. Pentru a arata aceasta diferenta intre cei care ii sunt credinciosi si evreii care ii sunt potrivnici, Mantuitorul adauga: "Voi nu stiti de unde vin, nici unde ma duc". Acesti evrei vedeau in el un om si nu puteau crede ca este Dumnezeu, de aceea El le spune inca: "Voi judecati dupa carne, atunci cand spuneti: marturisesti tu despre tine insuti, marturia ta nu este adevarata".
Teofilact: Adica, voi ma vedeti imbracat cu un trup muritor si trageti concluzia ca nu sunt decat om, nevoind sa credeti ca sunt Dumnezeu, de aceea va inselati judecand dupa trup".
Sf. Augustin: Din moment ce nu puteti pricepe ca sunt Dumnezeu si nu vedeti in Mine decat un om, priviti marturia Mea ca pe o temeritate prezumptioasa, fiindca orice om care isi da o marturie favorabila este suspectat de orgoliu si judecata prezumptioasa. Oamenii sunt slabi prin natura, ei pot spune adevarul, pot sa si minta, dar lumina este incapabila sa minta.
Sf. Ioan Chrysostom: A trai dupa trup inseamna a trai de o maniera vinovata, deci a judeca dupa trup inseamna a face judecati nedrepte. Dar, fiindca ei ar fi putut spune: "daca facem judecati nedrepte, pentru ce nu demonstrezi greseala judecatii noastre, pentru ce nu ne condamni ?", El adauga "Eu nu judec pe nimeni".
Sf. Augustin Propozitie care se poate interpreta in doua feluri: Nu judec pe nimeni ACUM, fiindca in alta parte spune "nu am venit sa judec lumea, ci sa o mantuiesc". Nu neaga ca are puterea sa o judece, ci spune ca amana exercitiul acestei puteri. Sau se mai poate interpreta, din moment ce tocmai spusese "voi judecati dupa trup", cand adauga "eu nu judec pe nimeni" sa subinteleaga "dupa trup", altfel spus Isus Cristos nu judeca in felul in care este judecat; si, pentru ca fiecare sa realizeze ca Mantuitorul este judecator inca de pe acum adauga: "si daca judec, judecata Mea este dreapta".