View Single Post
Vechi 04.04.2017, 15:27:30
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Când cineva nu întreabă pe duhovnic, nu întreabă pe conștiință și apucă într-aiurea, atunci e un om, cum să spun, cu nărav. Și se îndreaptă spre iad. Dar dacă întreabă pe conștiință, așa trebuie să o întrebi: „Conștiință, spune-mi drept, dacă mor amu, mă mântuiesc, îi place lui Dumnezeu cum sunt?”. Și-n timpul acesta, am observat pe mulți pe care i-am învățat, când se culcă să facă semnul sfintei cruci pe pernă și pe față, să zic-așa: „Doamne, mă rog, primește rugăciunea Bisericii și a tuturor care se roagă pentru noi”. Această rugăciune foarte mult ajută când ai hotărât că ai câteva ore de dormit și, înainte de a te fura somnul, zici rugăciunea asta.

Și la Maica Domnului putem să ne rugăm așa: „Maica Domnului, luminează-mi mintea, mă rog, ai milă de sufletul meu”. Și-n timpul când ne rugăm noi seara, ca să ne putem culca liniștiți, să ne păzească Duhul Sfânt, trebuie să ne rugăm așa: „Mă rog, Maica Domnului, ai milă de sufletul meu. Primește rugăciunea Bisericii și a tuturor care se roagă pentru noi”. Și adormim din rugăciune. Și-n timpul nopții, adică după ce ai adormit, apare diavolul cu nălucirile lui, cu ispitele și cu gândurile care dau năvală și tulbură pe bietul suflet. În timpul acela, dacă el începe a zice „Doamne, Iisuse”, cât de scurt și cât de des, Duhul Sfânt va izgoni acele duhuri. Și pe măsură ce nu se-nvoiește sufletul nostru cu lucrurile lui, pe-acea măsură va aprinde inima de dorul lui Dumnezeu și se va lăsa simțit Duhul cel Sfânt, pe măsura credinței și a smereniei noastre. Și-n timpul acesta și făcând cam toate nopțile așa semnul sfintei cruci, și pe măsură ce sporim în smerenie, Duhul Sfânt se lasă simțit de sufletul nostru. Și dacă ne ajută în timpul nopții, în timpul zilei, mai multă bucurie și pace vom avea, pe măsură ce căutăm să nu jignim pe Duhul Sfânt.

(Pr. Răzvan Andrei Ionescu, Părintele Proclu, așa cum l-am cunoscut)