Din povestirile Părintelui Cleopa :
Toți Sfinții naționali români, care s-au sfințit pe pământul românesc, în Dobrogea, în Ardeal, în Muntenia, în Oltenia, în Moldova, în Nordul Moldovei, în Bucovina, toți aceștia au fost de mare folos pe vremea lor, în îmbărbătarea poporului, în credință, în timpul războaielor și nu numai. Au luptat cu credință să păzească sfânta noastră țară și Biserica națională și tot poporul român. Ei au reușit acestea nu numai cu cuvântul, ci și cu viața și cu trăirea lor. Ați văzut ce făcea Ștefan cel Mare? Nu făcea nimic până nu-l întreba pe Daniil Sihastrul, pe duhovnicul lui. Pentru că, atunci era multă credință și multă apropiere între conducătorii țării și între Sfinții Români, sihaștri și stareți și teologi ai țării. Puteți să verificați acestea. Toți voievozii noștri cei mai vestiți, care au intrat în istoria națională, au făcut la fel: avem pe Mircea cel Mare, cel Bătrân, care se odihnește la Mănăstirea Cozia și a făcut mănăstire la anul 1388. Lângă dânsul este un mormânt pe care scrie: „Aici odihnește Monahia Teofana, mama lui Mihai Viteazul”. El a unit cele trei Țări Române. Și mama lui a fost călugăriță.
Ștefan cel Mare a domnit patruzeci și șapte de ani și mama lui, Doamna Maria Oltea, a murit tot călugăriță la Mănăstirea Probota, înmormântată lângă Petru Rareș. Ați văzut? Alexandru cel Bun, cu doamna Ana, au făcut Mănăstirea Bistrița, acolo unde este ctitor și Ștefan cel Mare și Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu. Patru ctitori sunt acolo. Fiecare își făcea mormântul într-o mănăstire cu gândul: „Dacă mor, apărând țara, să pot fi pomenit la mănăstire sute de ani”. După cum îi pomenim până în prezent, de sute de ani, pentru că sunt ctitori mari. Aici a trăit paisprezece ani Daniil Sihastrul, înainte de a pleca în pustia Putnei. Aici au viețuit Sfinți mari: starețul Voronețului, care a trăit la Secu și Zosima, care a făcut prima sihăstrie la 1514. Acesta a venit cu treizeci de călugări de Mănăstirea Neamț și a pus temelie pentru Mănăstirea Secu. Prin aceste locuri, atunci când am venit eu aici, în pustie, în munți, erau cincizeci de sihaștri. Atunci când te duceai la el, îți spunea pe nume, cum te cheamă. Și mai erau douăzeci și șapte de maici, printre care și Maica Zenovia, care era fiică de ministru de la București și avea acte de la Regele Carol I, ca să poată sta în toate pădurile statului. A stat șaizeci de ani în pustie. Avea zece ucenici și avea obrazul ca o cămașă albă. Mă întreba: „Știi Psaltirea pe de rost?”. Dar eu eram cu oile mănăstirii, pe aici prin munți.
Dacă veți merge în munți, veți vedea câte urme de bordeie și de peșteri sunt, pe unde au stat sfinții. Câți pustnici am găsit noi prin peșteri! Era o călugăriță Magdalena, care avea zece ucenici și erau aici la Muntele Pârlitura. Mai era o maică în pustie de cincizeci de ani, Maica Zenovia, Maica Cleomida, erau foarte multe maici. Nu mai vorbesc de călugări. Câți pustnici erau! Am întâlnit un episcop rus, pe nume Ion, însoțit de un ierodiacon basarabean bătrân. A stat drept și s-a uitat la mine. Era pe vremea când era prigoană mare prin Rusia. Oile s-au uitat și câinii nu au lătrat la el. Și mi-a zis pe nume. Și i-a zis fratelui meu Vasile: „Frate Vasile, te pregătești, că la primăvară pleci la Domnul”. Și fratele meu în luna mai a murit. Așa sfinți au trăit prin aceste zone.
Știți ce spune Sfântul Ioan Scărarul? „Puterea împăratului stă întru multa oștire și puterea celui din pustie întru multa rugăciune”. Căderea celui din obște este prin neascultare și căderea celui din liniște este în măsura în care împuținează pravila și acestea pentru că te rugai zi și noapte și credeai că ești un sfânt al sfinților. Îți ajungea un cartof și puține urzici făcute cu apă și te întăreai cu puterea Lui Dumnezeu și a Maicii sănătății și dobândeai lungimea vieții. „Mânca-v-ar Raiul!”.
|