View Single Post
Vechi 04.03.2017, 08:49:29
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Iar răspunsul anterior l-am dat sub influența a ceea ce citisem recent:

Ava Dorotei spune: ''Niciodată când vrei să înveți pe cineva să nu te institui ca învățător, ci ca slujitor.''

La care comentează Părintele Galeriu:

''Atunci duhovnicul nu-și impune vreo autoritate, în sensul unei dispoziții, ci se întemeiază mai cu seamă pe calitatea de slujire. Căci Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci să slujească. Zice Ava Dorotei: Să lași impresia ucenicului că vrei să-l ajuți. Deci autoritatea în sensul duhovnicului este aceea de slujire, de vas al purtării Adevărului și de comunicare a acestuia în Duhul lui Hristos.''

Am citat din Dialoguri de seară, carte apărută în 1991 la editura Harisma.

Iar mie personal atitudinea de slujire îmi pare de mai mult folos decât cea autoritară, pentru că implică dragostea într-o măsură mult mai convingătoare. Și părintele firesc își slujește copiii, se face mai mic decât ei pentru ca aceștia să-l primească în inimile lor și de acolo să-i poată conduce către cele bune. Autoritarismul, în schimb, dă greș de multe ori, născând conflicte.

Mi se pare evident că așa a procedat Tatăl cu noi, conducându-ne spre Acasă nu cu autoritate, ci cu dragoste, făcându-Se mic și slujitor (în Fiul Său).

Adaug: Sigur că, dacă admitem că preotul este slujitor și al oamenilor, este unul special, pentru că nu se supune voii lor, ci le slujește în numele lui Dumnezeu, supunându-și voia doar Lui. În sensul ăsta, da, se poate spune că doar lui Dumnezeu îi slujește.

Last edited by CristianR; 04.03.2017 at 09:25:19.
Reply With Quote