Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Da. Nu neaparat in ceea ce il priveste pe Pruteanu ( adica nu cred ca ar fi vreun eretic doar pentru ca il simpatizezi tu :) ) dar da, cineva poate intui cu o oarecare precizie cine e aproape de ortodoxie si cine nu, doar vazand pe cine simpatizezi tu de-a lungul timpului.
In primul rand e problema ta, tu nu te poti acomoda cu invatatura ortodoxa si atunci dai in ea, chiar si fara sa-ti dai seama. Ar fi mult mai simplu sa te straduiesti mai mult sau daca simti ca e incompatibila cu credintele tale, sa-ti cauti o invatatura pe gustul tau. E mult mai usor decat sa le spui celor care vor sa urmeze invatatura asta ca trebuie sa o schimbe in felul in care o vezi tu. :)
|
Vezi doar o fractiune a realitatii, in ce ma priveste.
Nu caut sa schimb invatatura ortodoxa, acum ai vorbit exact precum Catalin. :)
Nu, eu chiar vreau sa ramin ortodox pina la moarte. Doar ca, orice miscare sau forta sau idee care tinde sa loveasca in forta si prestigiul, deseori nemeritate si datatoare de cerbicie, ale monahismului rasaritean, imi devine simaptica pentru acest simplu motiv.
Repet: citeste isotria monahismului. Monahii au impus eutihianismul in Siria secolelor V-VI dupa Cristos, cu forta. Monahi parabolani au ucis in bataie pe Hypatia si pe Flavian. Si asa mai departe. Imparatii iconoclasti nu au foat neaparat niste protestanti avant la lettre, desi, da, au gresit dogmatic, insa aveau si ratiuni economice: monahismul bizantin devenise o metastaza efectiva, o gaura imensa care nu platea impozit. Tot asa, pe vremea rascolnicior: ca acum, monahi si raspopiti erau in fruntea miscarii. De asta banuiesc ca la Radeni sint si agenti rusi, pentru ca prea semana genul de infiripare si dezvoltare a tumorii schismatice.
Sint multe de spus. E ridicol ca, odata ce avem: Biblia, Natura, Traditia, Magisteriul (bine, aici in Rasarit nu este stabilit ca la catolici, dar exista) si ascultarea-cu-desicernamint (cu discernamint, nu cu razvratire ascunsa), sa mai avem nevoie de "traitor" si "nevoitori" cu...laptop, internet, si care..dau interviuri, sau mai au si blog. Exista o traditie, cum ca Antonie cel Mare l-ar fi pus la punct pe Skaraotzky. Nu stiu cit e de reala, dar sigur acel sfint pustnic nu era genul de om care sa se fi spart in figuri pe saituri, facind caz si uz de tot soiul de procedee de agitare a masselor.
Oameni care nu se spala, dar stiu sa para sfinti in mintea unor babe analfabete sau a unor bloggeri cu boala pe ecumenism. Nu, merci! Cultul omului, fie el si drept si evlavios, face parte din opusul inchinarii la Dumnezeu.
Monahismul de aici nu a produs un Mendel. De ce? Intrebarea e retorica. Se pare ca unii nu vad folosul in implicarea pentru probleme reale, nu in agitari pe teme abstracte. Mor cind ii citesc pe unii ca "nu eixsta problema mai mare decit erezia". Mda. Si daca e o erezie pe bune in Sinodul cretan, si nu o inchipuire, sau orice erezie, a oricui, de-a lungul timpul, e doar o afurisita de abstractiune, o simpla idee. Care vine si pleaca. Probleme reale? Uite: oameni care mor de foame, de pilda. Copii bolnavi ereditar. Jaf economic. Poluare. Sinucideri. Destramari de familiii. Avorturi. Toate astea sint provocate de o societate bolnava, si nu niste parosi locuind in conditii de autodezigienizare vor rezolva, sau macar atenua, aceste rele. Exemplu concret Pai, uite, Gruzia/Georgia (ma calca pe nervii ca imperialistii au un "stat" la fel numit): acolo era o problema demografica, bine, nici pe departe la fel de grava ca a noastra. Stii cine s-a implicat in rezolvare? Nu infectul, ca tot ce este prooccidental, stat gruzin, nici parosii din manastiri si chilii (care insa, la o problema abstracta precum ecumenismul au stiut sa sara de fund in sus, si sa il ameninte pe Patriarhul Ilia cu nepomenirea/schisma, daca nu iese din CMB), ci patriarhul Ilia al doilea s-a implicat, si datorita lui, toata Biserica Locala. Au stimulat, prin predici si masuri sociale, dupa puterea Bisericii, nasterea si pastrarea si cresterea responsabila de copii. Deci, astfel de oameni dau rezolvari practice, nu certuri de vorbe pe teme stupid de abstracte si cronofage gen erezie, antiecumenism, si altele. A ajutat cu ceva poporul gruzin iesirea din CMB? Nu. A ajutat cu ceva initiative Patriarhului? Da, cu mult.
Deci, ce vorbim noi aici?
Si ce zic Antonia, si alti ca ea, ca vai, daca calugarii vor putea sa se insoare sau sa nu mai poarte tot timpul haina monahala, vai , ce cadere, etc., etc. Tocmai, ca o punere in regula si in rind cu lumea a monahismului ar fi cit se poate de binevenita.