Si stai linistit, ca m-am stabilizat la ce atitudine am acum. Oricine are indoieli, parti-pris-uri si salturi si reculuri, dar se opreste. Eu m-am oprit.
Si nu am (prea multe) parti-pris-uri. Nu idolatrizez diversi tipi sau cauza lor.
Ma intereseaza ca omenirea sa se intoarca la o societate normala, in amronie cu natura, si care sa tina sub control, cit de mult se poate si cu orice mijloace legale si crestinesti, lacomia dementa a unora de a castiga si respectiv setea patologica aa altora sau a acelorais, de a conduce. Asta e lucrul in care cred si pe care mi-l doresc de fapt, dincolo de toate tribulatiile si ezitarile mele eclesiale de-a lungul vremii. Daca acea ipotetica societate, de oameni patiti, sa ii zic asa, va fi sau nu ortodoxa, pentru mine nu e deloc important. Important e sa se opreasca desfriul, distrugerea naturii, cultul banului, dar si cultul fanatismului, atit secularist (abortionisti si atei militant), cit si al fanatismului religios (islamuistii, legionarii, neonazistii, cipofobii, schismalaii, sectele ufologice sau apocaliptice, cultul desantat al evlaviei pentru niste falsi monahi care de fapt sint vedete, putrezind de trufie pe dinauntru, etc.).
Vulcanescu a delirat efectiv cu faza "intii botezati-i, apoi omoriti-i!". Da stiu, nu a vrut sa iasa de kkt, a fost o metafora ca sa sublinieze asa-zisa necesitate absoluta a botezului ortodox pentru mintuire, dar tocmai modul de gindire din spatele acelei metafore e complet aiurea. Pune un ritual omenesc deasupra vietii umane pe care nu un preot a dat-o, ci Creatorul A Toate. Nu stim daca botezul e garantie pentru mintuire: e plin Iadul de botezati si impartasiti. Aia care voiau sa cheme politia si procurorii pe bietul popa erau cel putin la fel de idioti ca acei care cred ca "doar ai nostril se mintuiesc".