Citat:
În prealabil postat de catalin2
Par la fel de importante ca decizia sa puna covor sau mocheta pe jos in biserica, sau cate lumanari sa puna la vanzare. Fara sa punem la socoteala ca, probabil, sunt probleme exagerate sau inventate.
|
Din nou nu mă mir, păi dacă tu nici nu auzi epicleza citită de preot, nici nu ai cum să înțelegi asemenea nuanțe fine. Jucăm o piesă de teatru în care părintele se roagă rupt norod, iar norodul (sau strana) se face că știe să cânte... când TOCMAI are loc preschimbarea. În loc ca noi să cântâm!!! mie mi se pare normal să luăm aminte și chiar să confirmăm prin răspunsuri la rugăciunea preotului: Și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău (norodul: Amin), Iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău. (norodul: Amin), Prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt. (norodul: Amin, Amin, Amin.)
Citat:
În prealabil postat de catalin2
De-a lungul timpului Biserica a adoptat lucruri noi, mai ales in cadrul slujbelor. De exemplu Liturghia era altfel inainte de a o face Sfantul Ioan. Liturghiile din timpul convertirii rusilor se pare ca erau mai indelungate, asa cum reiese din ce au pastrat rascolnicii. E posibil ca modificarile pomenite de parintele Pruteanu (cred ca de acolo sunt) sa faca parte din aceasta dinamica si sa fie probleme inventate de unii. La fel cum introducerea spovedaniei personale inainte de impartasire era vazuta ca o mare eroare aparuta in Biserica de sute de ani.
|
Nu, mai sunt preoți care merg pe aceași linie cu Părintele Pruteanu, dar nu influențați de părintele Pruteanu.