Înainte de Sinodul din Creta, Părintele Pruteanu și-a exprimat dorința de fi dzbătute și clarificate următoarele aspecte:
- Necesitatea catehizării înainte de primirea Botezului și a altor Taine. Stabilirea unor practici unitare în toată Biserica Ortodoxă;
- Reguli privind (ne)recunoașterea Sfintelor Taine săvârșite în afara Bisericii Ortodoxe sau a structurilor ei canonice. La moment, Bisericile Autocefale nu au o practică unitară (uneori se acceptă hirotonia clericilor eretici și botezul lor, dar nu se acceptă hirotonia și nici măcar botezul unor schismatici);
- Uniformizarea unor texte și practici liturgice (scoaterea troparului ceasului al III-lea din epicleză, problema împărtășirii la Liturghia Darurilor Înaintesfințite, citirea cu voce tare a rugăciunilor preoțești, stabilirea unor reguli generale privind pregătirea pentru împărtășire și legătura dintre spovedanie și împărtășanie, [ne]sfințirea icoanelor, diferențierea tipicului parohial de cel monahal, probleme legate de înmormântarea anumitor categorii de oameni etc.)
- Sistematizarea normelor Canonice din primul mileniu. Există o mulțime de Canoane ieșite din uz sau care se contrazic reciproc, iar organizarea Bisericilor Autocefale este mult prea diferită. În acest sens, ar fi util un nou „Pidalion”, care să fie aprobat și implementat la nivel panortodox.
- Societatea modernă așteaptă formularea unor principii duhovnicești (și realiste în același timp), privind contracepția, fecundarea artificială sau transplantul de organe.
|