Președintele le-a spus parlamentarilor: "ați câștigat acum, guvernați!" și a spus că România are nevoie de un guvern puternic, "care lucrează transparent, predictibil și nu noaptea, pe furiș".
După acest moment, parlamentarii PSD au părăsit sala. "Ați obosit deja? Ghinion", a spus președintele.
Președintele a mai spus că, dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru găsirea unor soluții.
Anterior, președintele a comentat și absența membrilor Executivului: "guvernul e ocupat...la ei am fost deja".
"Ne dorim ca României să-i meargă mai bine, dar suntem în plină criză (...) națiunea e în alertă, vie și foarte nemulțumită (...) guvernul a promis ceva, s-a apucat de altceva (...) prima grijă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor", a remarcat președintele.
La plecare, președintele le-a spus jurnaliștilor: "Vă mulțumesc că ați fost alături de mine azi".
Președintele a fost condus la plecare, la fel ca la sosire, de către vicepreședintele Camerei Deputaților, Cătălin Predoiu (PNL) și de către vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu (USR).
Discursul președintelui Iohannis:
Mulțumesc, dle președinte al Senatului, dle președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor parlamentari, doamnelor și domnilor musafiri. M-aș fi adresat și Guvernului dar este ocupat, dar nu-i băi. La ei am fost deja. Sunteți un nou Parlament și mă bucur, chiar mă bucur mult că ați avut răbdare să stați în sala să mă așteptați și ăa mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă.
Noilor parlamentari și vechilor parlamentari va doresc deopotrivă succes și un mandat plin de realizări. Aș fi vrut astăzi în condiții normale la început de mandat să va vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aș fi putut să va vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român mondern. Aș fi putut să vorbesc poate despre proiectul de țară.
Cu toții, și dvs și dvs, ne dorim în definitiv o Românie puternică și prosperă. Cu toții ne dorim că României să-i meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele zile arată că aproape 80% dintre români consideră că țară merge în direcția greșită.
Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o luna după alegeri? În 11 decembrie, PSD a reputat o mare victorie, dar după aceea? Doamnelor și domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești, a promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-ați pohtit, grijă ce-ați avut-o, se vede că nu a fost cea declarată în campanie, nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate, grijă prima a fost să va ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați.
Asta e situația. Unii mulțumiți unii nemulțumiți, ce facem, dragilor? Care sunt soluțiile, care este marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea Ordonanței 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puțin.
Alegeri anticipate, însă, sunt în această faza prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD-ul.
Ați obosit deja? Ghinion!
Președinții celor două Camere, care nu știu au rămas (în plenul Parlamentului-n.r.) încearcă să acrediteze în spațiul public ideea că eu nu aș digera rezultatul votului și că eu aș încerca să fac ceva că să întorc acest rezultat. Cică afirmă în spațiul public că aș dori răsturnarea guvernului legitim. Nu. Fals.
Ați câștigat, acum legiferați, guvernați, dar nu oricum. România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiș.
Legiferați pentru România, dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceți cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabil, sunt mari așteptări din partea societății. Lumea v-a votat fiindcă v-a crezut, ce-ați promis, faceți. Sunt mari așteptați din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare și de o legiferare transparență, predictibilă, sustenabilă. Nu va bateți joc de România, suntem într-o situație macroeconomică foarte bună. Nu puneți România în dificultate. Păstrați trendul ascendent, păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. România este o țară puternică în regiune. Am luptat, am legiferat și am guvernat timp de mulți ani în așa fel încât România să devină parte puterniica din NATO, din UE. Lumea are mari așteptări de la noi, să nu-i dezamăgim.
Dacă PSD care a creat această criză, nu o rezolva urgent, voi convoca în virtutea atribuțiilor de presedinte,consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile.
Ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă, o nat care își construiește un stat de drept și-l respectă, care se poate mândri cu o justiție independența, o națiune unde autoritățile colaborează loial, cu Parlament puternic? O națiune cu guvern performant, sau vrem să fim o națiune slabă, disprețuită care pune totul în joc pentru a-i salva pe câțiva din situații dificile. Merită România acest sacrificiu? Acesta este scopul referendumului. O Națiune puternică cu politicieni integri și credibili în vârful statulului, asta îmi doresc eu pentru România și asta cred își doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de națiune vrem să fim și pentru a afla realmente dorința suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Aștept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul.
Probabil ați urmărit imaginile de la demonstrațiile care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în București, în Piață Victoriei, dar și în multe alte localități din România, din străinătate, au fost demonstrații ample în localități unde n-a fost nicio demonstrație la Revoluție. Incredibil. Imaginea aceea splendidă din Piață Victoriei cu telefoanele iluminate, iată când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, români iau ieșit în stradă și au readus lumina în rocesul democratic. Democrația trebuie ținută vie, apărată zi de zi, revigorată, democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă și pt multă democrație este nevoie de multă educație și îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație.
Să păstrăm așadar democrația vie și țară curată la propriu și la figurat pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|