View Single Post
Vechi 07.02.2017, 11:45:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Nu exista nici un om de pe fata pamantului care sa nu fie indoctrinat.Depinde cu ce esti indoctrinat.Sa crezi ca tu nu poti fi indoctrinat e cea mai periculoasa forma de indoctrinare.
Asa este. As spune ca cel care crede ca nu poate fi indoctrinat sufera de cea mai periculoasa forma de indoctrinare: indoctrinarea cu pacatul capital nr.1. Mandria, pacatul cel mai diabolic.

Eu am fost indoctrinat in multe feluri. Inca din perioada copilariei, cand imi amintesc cu cata emotie am fost primit in Organizatia de Pionieri. Cantam, plin de convingere, "spre comunism pasim in zbor" si alte cretinatati ale liricii Iepocii de Aur. Mai tarziu, in gimnaziu, cand aveam o pasiune speciala pentru studiul biologiei, eram atat de indoctrinat de teoria evolutionista, de "arborele filogenetic" care trona pe ultima pagina a manualului (pe prima trona tov. Nicolae Ceasusescu, geniul Carpatilor), incat repetam ca un papagal propozitii gen "animalele superioare, de felul mamiferelor...", fara sa imi pun nicio clipa problema prin ce anume mamiferele ar fi superioare pasarilor. Nu ajunsesem la varsta filosofiei, incat sa-mi pun in general problema conceptului de "superior". Dar, spre sfarsitul liceului, am ajuns si la varsta la care filosofia devine accesibila. Uram marxismul, dar, fara sa-mi dau seama, eram impregnat de el. Eram absolut convins ca nu numai speciile evolueaza unele din altele, dar si omenirea, lumea, evolueaza. Dupa aia, a venit vremea democratiei. Eram foarte democrat. M-am inscris la liberali si eram un membru mandru al "istoricului partid liberal" si al "junimii liberale" fara sa realizez cate crime au facut liberalii. Am fost golan al Pietii Universitatii, facand apologia democratiei de dimineata pana seara si, de multe ori, de seara pana dimineata. Cea mai cumplita manipulare, careia imi aduc aminte ca i-am cazut victima, a fost cand am contribuit la re-legalizarea odioasei institutii a Securitatii Statului. Se intampla in luna aprilie, cand, la o conferinta a unui scriitor maghiar, mi se pare ca Suto Andras il chema, au fost adusi securisti deghizati in maghiari, peste care au fost adusi securisti deghizati in romani. Sau invers, nu mai imi amintesc exact. Cert e ca a iesit o incaierare, in care batuti au fost cei care nu faceau parte din happening, in frunte cu scriitorul respectiv, care si-a pierdut un ochi. "Iata!" se spunea pe toate canalele (si eu credeam, desi strigasem de multe ori "cu televiziunea/ ati mintit natiunea"), iata cum elemente "revansarde", "iredentiste" revendica Ardealul. Inima romanilor. Prin urmare, este nevoie de Securitate. Si, plin de manie contra bozgorilor revizionisti si iredentisti, intr-o mare multime, indoctrinat impreuna cu ea, am mers din Piata Universitatii, cu Marian Munteanu in frunte (unul dintre securistii care m-a pacalit cel mai rau), spre Guvern, strigand tot timpul lozinca schiopatata "Jos cizma / de pe Transilvania!".

Ma uit, acum, la cei de varsta la care si eu am fost atunci. Vad la fel de multa indoctrinare pe cat era atunci. In plus, vad ceva nou, ceva ce nu vedeam atunci: ignoranta. Nici nu stii ce e mai rau: indoctrinarea ? Sau ignoranta ? Ei bine, aceste notiuni, la prima vedere antinomice, am vazut bine ca pot coexista, iar rezultatul e terifiant.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 07.02.2017 at 11:48:57.
Reply With Quote