View Single Post
  #1  
Vechi 08.03.2008, 20:50:34
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2005
Mesaje: 1.326
Implicit

S-a dat, in fine, dezlegare:
Partidele declanseaza vanatoarea de preoti


Inedit. Decizia de joi a Sf. Sinod deschide drum pentru jocuri politico-bisericesti importante la nivel inalt, care ar putea avea consecinte nebanuite, inca

Lupta de 17 ani a lui Teoctist de a tine preotii departe de politica a luat sfarsit odata cu moartea sa. Preotii pot candida, de acum, ca independenti la alegerile locale, cu aprobarea episcopului local - ceea ce, atentie!, va spori exponential influenta acestora - si dupa o verificare prealabila a lor - a decis Sf. Sinod, intr-o sedinta istorica. Noul patriarh da, astfel, unda verde implicarii oficiale a preotilor in jocurile la nivel inalt, anuntand intrarea intr-o noua era. Deocamdata, e o dezlegare partiala: doar pentru consiliile locale si judetene si numai ca independenti. Dar e de la sine inteles ca lucrurile nu vor ramane asa. In perioada imediat urmatoare se va declansa o batalie furibunda a partidelor politice - care, toate, au salutat, incantate noua decizie - de a trage preotii de partea lor, ca reprezentanti ai institutiei cu cea mai mare cota de incredere din sondaje. Cel mai repede s-au miscat pesedistii, care au anuntat deja, ieri, ca sunt gata sa puna listele de partid la dispozitia unor preoti care vor sa candideze "ca independenti".
Independenti pe liste de partid suna, intr-adevar, frumos pentru unele urechi. Ca sa indulceasca decizia, Patriarhia spune ca, in cazul in care se va constata ca acestia se abat de la conduita morala si se implica in alte activitati decat cele pentru care s-au angajat, vor pierde sprijinul episcopului, ierarhului episcopiei din care face parte si va fi obligat sa-si dea demisia. Pe de alta parte, decizia Sinodului nu e complet batuta in cuie, ci mai poate suferi unele modificari pe parcurs.
Cum ar fi, eventual, dreptul acordat preotilor de a candida si in toamna, pentru posturile parlamentare, ca doar Romania a avut si un premier-patriarh. Una peste alta, "dezlegarea la preoti" ar putea dinamiza, pe termen scurt, viata politica de la noi, aflata, oricum, in mare criza de inspiratie. Nu e foarte clar, insa, ce efecte asupra politicii, dar, mai ales, asupra Bisericii, ar putea avea acest lucru pe termen lung.

(B.T.I.)

Sambata, 8 martie 2008, Can Can

Reply With Quote